Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, 3. Boğaz Köprüsü ya da diğer adıyla Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden sonra İstanbul’un içme suyu ihtiyacının büyük bir kısmını karşılaması amacıyla yapımına başlanan “Büyük Melen Projesi” inşaat alanında incelemelerde bulundu.


İnşaat alanını gezdi

Düzce'de hayata geçirilmesi planlanan projeler için kimi zaman ülke genelinde kimi zaman ise yurtdışında incelemelerde yaptığı bilinen Başkan Keleş, bu kez İstanbul'un mega projelerini yerinde gördü. İstanbul’un içmesuyu rezervine ek olarak hazırlanan ‘Büyük Melen Projesi’nde çalışmalar hızla devam ederken Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, projeyi incelemek üzere inşaat alanını gezdi. İncelemeler ardından belediye tarafından yapılan bilgilendirmede, baraj inşaatı sebebiyle yerleşim alanlarının bir kısmının tasfiye edildiği su havzasında baraj çalışmaları tüm hızıyla devam ettiği kaydedildi.


Melen Projesi nasıl doğdu?

Barajın tamamlanarak faaliyete geçmesi ile birlikte özellikle 90’lı yılların başında İstanbul’un en önemli sorunlarından biri olan içmesuyu sıkıntısının büyük oranda çözülmüş olacağı vurgulanırken, Melen Projesi'nin nasıl doğduğuna ilişkin de hatırlatma yapıldı. Açıklamada, "Nüfusu yaklaşık 16 milyon olan İstanbul’da içmesuyu rezervini sağlayan başta Istranca ve Yeşilçay barajları olmak üzere yaklaşık 14 adet barajın talebi karşılamada yetersiz kalması ile birlikte yeni su kaynakları arayışı gündeme geldi ve böylece “Büyük Melen Projesi” için çalışmalar başladı."

Proje hangi aşamada?

Projenin hangi aşamada olduğu ise şöyle aktarıldı: "Proje kapsamında Melen Çayı ile İstanbul arasına 105 km uzunluğunda boru hattı döşenmiştir. Gelen su Şile Ağva'dan bulunan Yeşilçay sistemine aktarılmış, oradan Yavuz Selim Arıtma tesisine ulaştırıldı. Melen Çayı'ndan İstanbul'a günde 700.000 m³ su veriliyor. Proje kapsamında Melen regülatörü, birbirine paralel üç isale hattı, pompa istasyonları, terfi hattı, terfi deposu, arıtma tesisi de yapılarak tam teçhizatlı bir su havzası hayata geçirilecek.Ayrıca proje kapsamında, Melen nehrinden gelen suyun İstanbul'un Avrupa yakasına ulaştırmak amacıyla İstanbul Boğazı'nın 135 m altında Boğaziçi Su Tüneli yapıldı. Tünel, 5551 m uzunluğunda olup, 4 m çapında borularla döşendi. Bu sayede dünyada ilk kez, iki kıta su tüneli ile birleştirildi. Melen Çayı'ndan gelen ham suyun arıtılması amacıyla, İstanbul'un 30 km kuzeydoğusunda 400 dönüm arazide Cumhuriyet İçme Suyu Arıtma Tesisi kuruldu. Birinci etapta baraj yapılmadan önce, pompalanacak suyun yükseltilmesi amacıyla Melen Regülatörü yapıldı ve 2007 yılından bu yana faaliyet gösteriyor. Melen Barajı içerisinde de içme suyu biriktirme ve elektrik üretimi de yapılacak. Baraj inşaatının başlaması ile birlikte akan su, İstanbul’a Ekim 2007’de verilmiştir."

Haber:C.ÜSTÜNER