Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Yusuf Ziya Sakzeki, orta hasarlı binaların durumu, hükümet konağının geldiği aşama ve yapı denetimi konularında bilgi vermek amacıyla kahvaltılı bir basın toplantısı düzenledi.

 

Toplantıda Yapı denetimi ile ilgili olarak yapı denetimi ile ilgili mevzuat gereğince Düzce’nin pilot olarak seçilen 19 il arasında olduğunu dile getiren Sakzeki, müdürlüğünün yapı denetim kuruluşlarını denetleme işlerini izlediğini kaydetti. Sakzeki,  Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri  Genel Müdürü Sefer Akkaya’nın da katılımı ile 17 Haziran tarihinde Özel Öncü Koleji Konferans Salonu’nda bir yapı denetimi ile ilgili bir konferans düzenleneceğini de söyledi.

 

Hükümet Konağı’nın geldiği nokta ile ilgili bilgi veren Sakzeki, toplam alanı yaklaşık 24 bin Metrekare olan inşaatın yüzde 63’ünün tamamlandığını, bugüne kadar 6 milyon 720 Bin YTL ödenek kullanıldığını, halen mevcut olan 4 Milyon 670 Bin YTL ödenekleri olduğunu söyledi.

 

Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Sakzeki, Hükümet Konağı’nın tüm betonlarının döküldüğünü, sırasına göre ince sıvalarının yapılmasına başlandığını, döşeme, fayans, kapı gibi elemanlarının sipariş edildiğini, hatta boya renklerinin bile seçildiğini kaydetti. Sakzeki Hükümet Konağı için eksiz olan ödenek miktarının ise yaklaşık 2 Milyon YTL olduğunu belirtti.

 

Son olarak depremlerin ardından yapılan incelemeler sonucu orta hasar kredisi almak için başvuracakların 30 Haziran tarihine kadar projelerini, 31 Aralık tarihine kadar da  inşaatlarını yaptırması gerektiğini söyleyen Sakzeki, bu amaçla hasar derecelerinin yapı denetim firmalarına incelettirilerek hasar derecesinin Afet İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirilmesi gerektiğini dile getirerek, bu işlemleri yaptırmayanların binalarının mevzuat gereğince yıkılacağını, yıkım masrafının da yüzde 20 fazlası ile mal sahiplerinden alınacağını kaydetti.