Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe; Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, Düzce üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir, Hastane Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, öğretim üyeleri ve sağlık çalışanları ile öğrenciler katılım gösterdi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Düzce Üniversitesi Tıp Öğrencileri Birliği adına konuşma yapan İrem Özdemir, etkinliğin düzenlenmesinde, öğrencilere katkı sunan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin’e, Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay ile etkinliğe katkı ve katılım sağlayan herkese teşekkür etti.

“Karanlığa bir mum yakarsak yeterince aydınlığa ulaşabiliriz”

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Temsilcisi Yaşar Nurullah, 14 Mart Tıp Bayram’ının tarihine dikkat çekerek, Tıp Bayramı’nın 1800’lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu’nda başlayan modern tıbbın kutlaması olarak başladığını ancak düzenli olarak kutlanmadığını aktardı. Nurullah sözlerine söyle devam etti: “Tıp Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Hikmet Bora ve sınıf arkadaşlarıyla birlikte, 1919 yılında İstanbul’un işgalini proteste etmek amacıyla başlatılan “14 Mart Tıp Bayramı” o günden bugüne aralıksız kutlanıyor” dedi. “Karanlıklardan şikayet etmeyi bırakıp, karanlığa bir mum yakarsak yeterince aydınlığa ulaşabiliriz.”  diyen Yaşar Nurullah katılımcılara teşekkür ederek sözlerine son verdi.

Sağlık olmadan yaşam da olmaz

Sağlık olmadan yaşamın da olmayacağının altını çizen Düzce Üniversitesi Başhemşire Nevin Şen, tüm sağlıkçıların 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutladı.

Tıp Bayram’ının çok önemli bir gün olduğunu vurgulayarak, “Bu günün; insanları yaşatmayı, onların acısını azaltmayı, dertlerine derman olmayı meslek olarak seçen, sağlık çalışanlarının özel bir günüdür.” diyerek cümlelerine son verdi.

 

En çok sağlık çalışanları etkilendi

Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aysel Karaca, COVİD-19 salgının her sektörü etkilediğini ancak en çok da sağlık sektörünü ciddi anlamda etkilediğini belitti.

Doç. Dr. Karaca, “Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlık çalışanlarının bazı donanımlara sahip olması gerektiğini, sağlık çalışanların değişen durumlara uyum sağlamasını ve toplumsal duyarlılığının olması gerekir” şeklinde konuştu.

14 Mart Tıp Bayramı Hepimizin

Düzce üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanın Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, bu günün kendisi için çok önemli olduğunu belirterek “14 Mart Tıp Bayramı’nın Türk milletine aittir.” dedi.

Tıbbiyeli olmak ayrıcalıklı olmayı beraberinde getirdiğini söyleyen Prof. Dr. Pehlivan, tıbbiyeli olmanın etrafında olup bitene de tavırlı olmayı gerektiğini, 14 Mart Tıp Bayramı’nın da bu tavrın önemli bir göstergesi olduğunu dile getirdi. 14 Mart’ın tıbbiyelilerin vatanseverliğinin bir göstergesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, 14 Mart ruhunun korunmasını dileyerek, herkesin Bayramı’nı tebrik ederek sözlerine son verdi.

“Zor Bir Süreç İçerisinden Geçiyoruz”

Günün anlam ve önemini anlatmak için kürsüye davet edilen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Tüm sağlıkçıların Tıp Bayramı’nı kutluyorum, zor bir dönemin içerisinden geçiyoruz.” dedi.

 Demircan Çakar, Sağlık çalışanlarımızın her zaman bizim yanımızda olduğunu ifade ederek, hasta hekim iletişimin önemine vurgu yaptı.

Güler yüz gösteren, iyi iletişim kuran hekimlerin, hastalarda iz bıraktığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, “Ben ayrım yapmaksızın sağlığa dokunan, sağlıkla hemhal olan, insana ve yaşama emek veren tüm sağlık çalışanlarımızın Tıp Bayramı’nı kutluyorum.” dedi.

14 Mart Tıp Bayramı konuşmacıların konuşmalarının yapmasının ardından çeşitli gösterilerle son buldu.