Müteahhitler büyük kriz yaşadı

Son yıllarda Düzce'de talebe bağlı olarak konut sektöründe yaşanan patlama, 2015 yılında yerini durgunluğa bıraktı. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerinin etkisiyle bıçak gibi kesilen satışlar yüzünden yaptıkları binalar ellerinde kalan ya da hissedarlarla anlaştıkları yerlerde çivi bile çakamayan müteahhitler büyük bir krizle karşı karşıya kaldı. Çoğu inşaat firması ya iflasın eşiğine geldi ya da iflas bayrağını çekti. Bu sıkıntılı günlere döviz kurlarındaki artış da tuz-biber ekti. Kur artışı inşaat maliyetlerini yukarı çekse de zaten satış yapmakta zorluk çeken müteahhitler, bunu fiyatlara yansıtamadı.

 

Beklenti 2016 yılında...

Düzce'de özellikle imara açılan yeni alanlarla son 10 yıldır altın çağını yaşayan inşaat sektörü, 2015 yılını kara bulutlarla kapatırken, 2016 yılından beklenti büyük... 2015 krizine kadar daha inşaat halindeyken satılan binalar talepteki artışı ortaya koyarken, firmalar eski günleri tekrar yaşamak için çabalıyor. Yeni yükselen binalar kadar Kentsel Dönüşüm Projesi'nin de etkisiyle mevcut binaların da sil baştan yapıldığı şehirde, cazip kampanya ve ödeme seçenekleri ile ev alacaklara kolaylıkla sağlanmaya çalışılıyor. Her adım başı inşaat olan Düzce'de metrekaresi, yeri, konumu ve özelliklerine göre fiyatı değişiklik gösteren konutlar genellikle 125 bin ila 250 bin lira arasında satışa sunuluyor.

 

2015'in satış rakamları

2015 yılının son ayını toplam 838 konut satışı ile kapatan Düzce'de tüm yıl boyunca satılan bina sayısı ise TÜİK kayıtlarına 5 bin 753 olarak girdi. 2015 yılında yaklaşık 6 bin kişi yeni evlerinin anahtarlarını alırken, fiyatlardaki son durumu sizin için araştırdık.

 

Lüks özellikler fiyatı katlıyor

İlk olarak Düzce'deki konutların özellikleri incelendiğinde metrekare ölçülerinin 75'ten başlayarak 250'ye kadar çıktığı görülüyor. 1+1'den başlayan oda sayıları ise dubleks ve villa tipini de kapsayan 4+2'ye kadar çıkıyor. Oda sayıları açısından en öne çıkanlar 2+1 ve 3+1 oluyor.

 

60 bine de var 200 bine de...

Fiyatlar bulunduğu yer, binadaki konumu ve cehpesi, sahip olduğu metrekare, lüks özellikleri gibi etkenlerle değişiklik gösterirken Düzce'de ortalama oda sayısı 1+1 olan bir konutun fiyatı 60 ile 110 bin TL arasında alıcı buluyor. 2+1 konutlar 85 ila 140 bin TL arasında satışa sunulurken, 3+1 evlerin fiyatı ise 100-200 bin lira arasında değişiyor. Dubleks daire, villa ve tripleks villa olarak değerlendirildiğinde ise 200 bin TL'den başlayan fiyatlar 2 milyon TL'ye kadar çıkabiliyor.

Yüksek faizler duraksattı

2015 yılındaki krize kadar her geçen yıl konut satışında artışın olduğu Düzce'de bazı emlakçılar, 2016 yılında hala hareketlenme olmadığını ifade etti. Gerekçeler onlara göre de aynı... Hem art arda yaşanan seçimler hem de konut kredilerindeki faiz artışı konut sektörünü vurdu. Emlakçılar, 2015 yılında 0,8'lerde olan faizin 2016 yılında 1,20-25 arasında değişmesine bağlı olarak tüketicilerin bekleme eğilimi gösterdiği görüşünde... Son yıllarda bankalar tarafından ev almak isteyen müşterilere sunulan "kira öder gibi taksit" seçenekleri ise alınan faize karşılık cazibesini kolay kaybedecek gibi görünmüyor.

 

Firmaların gözü Düzce'de...

Öte yandan Düzce, yerli şirketler kadar il dışından müteahhitlerin de iştahını kabartıyor. Kat karşılığı bina yapmak isteyen firmalar yer sahipleriyle el sıkışmak için adeta birbirleriyle yarışıyor. Belde olmaktan çıkarak mahalle statüsüne getirilen ve üniversite bölgesi olmasının da katkısıyla son dönemde Konuralp inşaatta gözde adreslerden birine dönüşmüş durumda... Yatırım amaçlı alınan 1+1 daireler üniversite öğrencileri ya da akademisyenlere kiralanması amacıyla ön plana çıkıyor. 2015 yılındaki krizden çıkmayı başaran inşaat firmaları şimdi yeni konut projeleri ile müşteri çekmenin hesaplarını yapıyor.

 

Haber:C.ÜSTÜNER