Ekonomide yaşanan gelişmeler ve ilimizdeki esnafın durumuyla ilgili görüştüğümüz Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı, “Ekonomi zor bir virajda. Türkiye’nin son altı ayda başından geçenler malum. Bunların içinde ne kadar esnaf ve sanatkar olduğu da malum. Bolu’ya kar yağsın, Düzce’ye hiç soğuk gelmesin diye bir anlayış yok. Bu silsile yoluyla giden bir şey. Çok sıkıntı yaşadığımız yerler belli. Bunlardan biri bankalarla çok iç içe çalışan esnaf ve sanatkarlar.  Sermayesi az olup, sürekli banka kredisiyle işini döndürmeye çalışanların durumu zor. Bu sıkıntının kışa gelmesi şartları ağırlaştırdı” dedi.



‘YÜZDE 5.5 FAİZLE KREDİ VERİLİYOR AMA TEMİZ SİCİL LAZIM’

Düzce’de bordrolu çalışan 60 bine yakın insan olduğunu söyleyen Kayıkçı, ‘Asgari ücrette yapılan yüzde 26’lık artış Şubat ayında piyasaya yansıyacaktır. En zoru Ocak ayı. Ondan zoru yok’ şeklinde konuştu. İşlerin bundan daha fazla tıkanmasının mümkün olmadığını ve memur maaşlarına verilen  farkın da bir sonraki aya yansıyacağını belirten Kayıkçı, ‘Umutsuzluğun kimseye faydası yok. Şu an Düzce Kefalet Kooperatifi yıllık yüzde 4, masrafıyla yüzde 5 buçuk faizle kredi veriyor. Yeni para geldi. Daha önce dönüşlerden veriyorlardı. Bekleniyordu. Şimdi o da yok.Ama sicili temiz olanlar alabiliyorlar‘ şeklinde konuştu.



‘SİCİL AFFI ÇIKARILMALI’

Sicil afları ile ilgili bankaların hükümetle bir araya gelmesi gerektiğini vurgulayan Kayıkçı, sicilinde kalem bile çekilmiş olsa kredi kefaletten yararlanılamadığını bunun da küçülmeyi beraberinde getirdiğini söyledi. Bahar aylarından önce piyasada hareketlilik beklemediğini ancak Şubat’ın Ocak’tan daha iyi olacağını düşündüğünü söyleyen Kayıkçı, ‘Bu da asgari ücretle ve ücretliye verilen farkla alakalı olacaktır’ dedi.



‘KİMİN ALABİLECEĞİNE BANKALAR KARAR VERİYOR’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın 2019 yılı için KOSGEB, kalkınma ajansları eliyle toplam 5.8 milyar liralık bütçe açıkladığını hatırlattığımız Kayıkçı, ‘Bu para üreticiye verilecek. Üreten yatırıma verilecek. Alıp satan esnafa verilmeyecek. Şu an Düzce Kredi Kefalet Kooperatifi’nin sadece merkezin şu an dönen 70 milyon TL parası var. 50 milyon TL daha buna eklenecek. Bu düşük faizli kredi ile esnaf döner. Ama işte burada ödeme kabiliyeti olması önemli. Artık bunun takibini banka yapıyor. Bazıları Kredi Kefaleti suçluyor. İstediğine veriyor, istediğine vermiyor gibi. Bu yanlış. Düzce bu şekilde yaparak ayağına sıkıyor ve çalışan teşkilatlara zarar veriyor. Eğer gerçekten bildikleri bir eksik, yanlış varsa esnafın teşkilat başkanı benim her ne kadar o kurum la bir arada çalışmasak da biz varız diye varsa bize söylemiyorlarsa ayıp ederler’ dedi.



‘YANLIŞ SÖYLEMLERLE DÜZCE AYAĞINA SIKIYOR’

‘Orada bir Ertan Taşlı var. İstediğine veriyor’ şeklindeki açıklamaların kabul edilebilir olmadığını, doğruyu yansıtmadığını ifade eden Kayıkçı, ‘Bu söylemler hem Düzce’ye hem de teşkilata zarar vermektedir’ diye konuştu. Kayıkçı, ‘Birbirimize zarar vererek yol alamayız. Bir tane şikayet gelmedi buraya. Hak edişi çıkıp da paramı alamadım diyen. Yalnız 20 gün evveline kadar dönüşlerden veriliyordu. Ve bekleniyordu. O zamanda bile bana liste geliyordu. Takip ediyorduk. Kimsenin sırası atlamıyor, kimsenin hakkı yenmiyor. Bu böyle bilinsin’ dedi.



‘Genel olarak Düzce’ye 10 bin 800 esnaf diye bakıyoruz ilçeleriyle beraber. Bunun içinde üretim yani imalat yüzde 8’dir’ diyerek açıklamasını sürdüren Kayıkçı, ‘Kötümser değilim ama çok zor bir sene geçirdik. Ocak ayı çok zor geçecek. Ancak ne ilginçtir ki buna rağmen esnaf sayısında artış var. Açılan dükkan sayısı kapanandan fazla. Bu elbette ekonominin iyi gittiği anlamına gelmiyor. El değiştiren çok, kiralık dükkan çok. Asıl bizi yıkan faizlerin çok yüksek oluşudur’ şeklinde konuştu.

Haber: S.AYAN


Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ