Bireysel silahlanmaya karşı mücadele veren Umut Vakfı Türkiye’nin şiddet (cinayet) haritasını hazırladı.




İllerde emniyet müdürlükleri ve jandarma tarafından hazırlanan istatistiklerin Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ve İçişleri Bakanlığı’na iletilmesine rağmen sonuçların kamuoyundan saklandığı belirtilen Umut Vakfı, istatistik verilerin basında yer alan haberlerden derlendiğine dikkat çekti.

Düzce'de 290 olayda 4 kişi ölürken 3 kişi de yaralandı

Umut Vakfı’nın ülkedeki silahlı şiddetin (işlenen cinayetlerin) haritasını çıkarabilmek amacıyla yaptığı ciddi ve titiz bir çalışmada, Türkiye’nin en ücra köşesindeki yerel gazeteler dahil tüm gazeteleri gün gün tarayarak 2015’in “silahlı” olaylarının çetelesini tutuldu. Araştırmaya göre Düzce’de bireysel silahla 290 olayda 4 kişi ölürken 3 kişi de yaralandı.

2015 yılında Türkiye’de günde en az 5 kişi öldü

Araştırmaya göre; 2015 yılında Türkiye’de 2 bin 175 silahlı olay basına yansıdı. Bu olaylarda toplam bin 951 kişi öldü, bir kısmı ağır bin 282 kişi de yaralandı. Ayrıca tabloya göre, 2015 yılında Türkiye’de günde en az 5 kişi öldü. 225 olayın yaşandığı İstanbul şiddetin en fazla olduğu il olarak kayıtlara geçti. Bu kenti 97 olayla Bursa, 89 olayla Kocaeli ve 54 olayla Sakarya izledi. En sakin il ise Bayburt oldu.

Ateşli ve kesici silahlarla işlenen olayların yüzde 71’i tüfek, tabanca, beylik silahı gibi ateşli silahlarla, yüzde 29’u ise kesici ve delici aletlerle gerçekleştirildi.

Haber:Y.SEVER