Geçtiğimiz Ocak ayında halk arasında "kızamık virüsü" olarak bilinen Subakut Sklerozan Panensefalit (SSPE) hastalığına yakalanan ve bu yüzden okulunu bırakmak zorunda kalan 18 yaşındaki Tarık Bayram’ın sessiz çığlığı karşılıksız kalmadı. Düzce Valisi Zülkif Dağlı’nın talimatı ile İl Sağlık Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı personelleri ailenin Körpeşler’de bulunan evine bir ziyaret gerçekleştirdi.

10 aydır bu amansız hastalığın pençesinde yaşam savaşı veren Tarık’ın ailesi, kendilerini çaresiz bir bekleyişe sevk eden bu süreçte, yaptıkları çağrı sonucunda devletin yanında olduklarını hissetti.

Düzce Valiliği tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre; İstanbul Gazi Osman Paşa Taksim Araştırma Hastanesi’nde kök hücre tedavisi sonrasında iyileşme ihtimali olan Tarık’ın tahlilleri dün Ankara’ya ulaştı. Sonuçların kök hücre tedavisi için uyumlu çıkması halinde tedavisine başlanılacak.
Ayrıca, ameliyat için gerekli olan 150 bin TL’nin gerekli değerlendirmeler sonucunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılanacağı bildirildi.

Öte yandan yapılan incelemeler neticesinde, baba Burhanettin Bayram’ın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda bir yardım dosyasının bulunduğu ve hasta oğluna bakmakla yükümlü olan babaya işsizlik maaşı verildiği belirtilirken Tarık için aileye evde bakım aylığı bağlandığı tespit edildi.

“Aşı tutmazsa ve hatırlatma dozu yapılmamışsa bu hastalık görülür”
Baba Burhanettin Bayram ve anne Fatma Bayram’ın 1999-2000 yıllarında yapılan kızamık aşısı nedeni ile oğullarının bu hastalığa yakalandığını iddiasına da Düzce İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan yazılı bir açıklama ile yanıt geldi.

Açıklamada, “Kızamık hastalığı döküntü ile atlatılabileceği gibi döküntüsüz de seyreder. Bilindiği üzere kızamık aşısının ilk dozu 1 yaşta, hatırlatma (rapel) dozu ise ilkokul 1.sınıfta kızamık-kızamıkçık- kabakulak (KKK) şeklinde uygulanmaktadır. Aşı olan çocuk, aşı tutmadığı durumda ya da rapel dozu yaptırmadığı durumda kızamığı da sessizce, döküntüsüz şekilde geçirmiş ise yaklaşık on yıl sonra kızamık virüsü yeniden aktifleşebilir. Yerleştiği beyin dokusunda ciddi harabiyete neden olarak unutkanlıkla başlayan klinik süreçte epilepsi nöbetleriyle ilerleyerek sonunda yeme içme konuşma fonksiyonlarının kaybı ve komaya neden olan, SSPE hastalığına neden olduğu yapılan sayısız bilimsel çalışma ile ispatlanan kızamık virüsüdür.” denildi.

Haber: Ö. YILMAZ