Düzce'de 'pahalı' ve 'kirli' tepkisi
Su kaynakları açısından oldukça zengin olan Düzce'den İstanbul'a bile su taşınırken, içerisinde yaşayanların kullandığı suyun pahalılığı ve kirliliği sık sık tartışmaya açılan konuların başında geliyor. Bir kaç yıl öncesine kadar sadece köylerden 'kirli' su tepkisi yükselen Düzce'nin merkez bağlı mahallelerinde de son dönemde aynı sorunun baş göstermesi yetkilileri gerekli önlemleri almaya itti. Yaklaşık 10 yıldır ilçelere kurulması beklenen atık su arıtma tesisleri için bekleyişin devam etmesi, artık miadını dolduran içmesuyu şebekesi hatlarının yenilenmemesi ve borularda meydana gelen arızalar gibi bir çok nedene bağlı olarak su kaynaklarında zaman zaman problemler ortaya çıkan Düzce'deki bu mevcut sıkıntılar, şehrin yeni gelişmelesin gerisinde kalmasına yol açıyor. İçmesuyuna yönelik tüm altyapı sorunlarını çözen iller artık suyun kalitesini korumak ve yükseltmek için çalışıyor. Buna son örnek Sakarya Büyükşehir Belediyesi oldu.

Ciddi yatırımlar yapılıyor
Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), Sakarya’ya alternatif su kaynakları kazandırmak için ve mevcut su kaynaklarını korumak için ciddi yatırımlar yapıyor. Bu doğrultuda şehir genelinde su temin edilen ve edilecek olan alanlarda içmesuyu kaynaklarının gerek kalite, gerek miktar olarak analizlerini yapılarak, su kaynakları kayıt altına alıyor.

Suyun miktarı ve kalitesi test ediliyor
Konuya ilişkin bilgi veren SASKİ Genel Müdür Yardımcısı Sezar Ercan, “Havza ve Etüt İzleme Birimi'miz ilimiz sınırları içerisinde yer alan su kaynaklarından numuneler alıyor, bu kaynaklarda ölçümler gerçekleştiriyor. Böylece suyun miktarını ve kalitesini test ediyoruz. Daha sonra laboratuvarlarımızda bu numuneleri tüm parametreleri bakımından inceliyoruz. Suyun bulunduğu bölgenin özelliğini ve bölgenin su ihtiyacını değerlendiriyoruz. Bu çalışmalarımızla kaynağın korunmasını, kullanılmasını ve sürdürülebilirliğinin sağlanmasını hedefliyoruz. Bu verilerin kayıt altına alınmasının gelecek nesillerimiz için kıymetli olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

Online takip
Yüzeysel ve yer altı sularının tamamını kapsayacak bir çalışma yürüttüklerini belirten Ercan, “Çalışmamızla belirlenen periyotlarla alınan numuneleri ‘İçmesuyu Elde Edilen veya Elde Edilmesi Planlanan Yüzeysel Suların Kalitesine Dair Yönetmelik’ kapsamında izleyecek, her bir su kaynağı için karne hazırlayacak, bu karneleri coğrafi bilgi sistemi ve SCADA ortamından online takip edebileceğiz. Bu sayede bir havzanın su potansiyelinin öncelikle havzanın içerisinde değerlendirilmesi, suyun kalite ve miktarına göre planlama yapılabilmesi, ihtiyaç yaşanması veya olası kuraklık dönemlerinde alternatif kaynaklara başvurulması sağlanacak. İzlenen analiz parametreleri ile su kalitesi ve miktarını olumsuz yönde etkileyecek değişiklikler tespit edilerek, kirlilik etkenleri kaynağında bertaraf edilebilecek.” ifadelerini kullandı.

Haber: C. ÜSTÜNER