Tarım il müdürü ayhan ünal düzcede gıda üretiminin ve tüketiminin daha iyi bir yapıya kavuşturulması amacıyla il ve ilçelerde kontrollerin sıkı bir şekilde devam ettiğini açıkladı ve Bu denetimlerde yasalara aykırı faaliyet gösteren işletmelere idari veya adli yaptırım uygulanıyor dedi.
2009 yılı gıda denetimleri konusunda bilgi veren İl Tarım Müdürü Ayhan Ünal “Dünyada yapılan bilimsel araştırmaların sonuçları mevcut hastalıkların yüzde 72’sinin gıda kaynaklı olduğunu göstermektedir.
Artık dünyanın herhangi bir yerinde üretilen gıda dünyanın bir başka yerinde pazara sunulmaktadır. Yemek alışkanlıklarımızın da hızlı bir şekilde değişmesi ile beraber yeni gıda üretimi, hazırlama ve dağıtım teknikleri gelişmiştir. Dolayısı ile gıda bozulmalarının, zehirlenmelerinin, hastalıklarının insan sağlığına ters etkisini ve ekonomik yükünü yok etmek için etkili hijyen kontrolü gerekmektedir. Bu nedenle Tarım ve Köyişleri Bakanlığımız çiftlikler dahil gıda üretiminin bütün safhalarında etkin bir denetim gerçekleştirerek tüm üreticiler, işletmeler ve nihai tüketim noktalarında güvenilir ve tüketime uygun gıda bulundurulmasına büyük özen göstermektedir.Bu çabayı kısaca “ Tarladan sofraya güvenilir gıda” ifadesi ile sloganlaştırmaktayız.
İlimizde de Tarım Müdürlüğü olarak İl ve İlçelerde görevli gıda kontrolörlerimiz vasıtası ile Düzce’de yaşayan insanların sağlıklı ve güvenilir gıda tüketmesi için azami gayret göstermekteyiz.”dedi.
İl Tarım Müdürü Ayhan Ünal, denetimler hakkında rakamsal bilgilerde verirken, “İl genelinde 267 adet gıda üretim işletmesi; ayrıca 1.470 adet gıda satış noktası ve 1.095 adet toplu tüketim yeri olmak üzere toplam 2.832 adet gıda işletmemiz mevcut. 2009 Yılı içinde gıda işletmelerine yönelik olarak 50 yeni işyeri için gıda ruhsatı düzenledik;
Bu denetimlerimiz sonucunda 50 işletmeye Sayın Valimizin onayı ile idari para cezası verilirken, iki işletmemiz hakkında da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunduk 14 Şubat 2009 tarihinde 174 ALO GIDA HATTI uygulamaya konulmuştur. İlimizde 2009 yılında 174 ALO GIDA HATTI’na toplam 166 adet başvuru yapılmıştır. Bu başvurularda 83 adet ile gıda satış yerlerine yönelik şikayet birinci sırada yer almıştır ve gereği yapılmıştır bizler tüketicilerimizin alo 174 gıda hattını arayarak şikayetlerini bildirmelerini bekliyoruz dedi