Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği (DESOB)’nin kongreleri Düzce Sebze ve Balıkçılar Esnaf Odası Kongresi ile devam etti.  DESOB binasında yapılan kongreye birlik yönetimi ile oda üyeleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan kongrede divan kurulu oluşturuldu. 

“Ben bu yola baş koydum”
Kongrede konuşma yapan Başkan adayı Murat Demir şunları kaydetti:

“Öncelikle buraya çıkma amacım bizim pazarcı esnafının sorunlarının çok olduğunu bununla ilgilide mücadele olmadığını ve ben bunun için bir şeyler yapacağımı, sorunlarımızı ortak şekilde konuşacağımızı konuşup, tartışıp istişare ederek çözeceğime inandığım için ben bu yola baş koydum. Allah nasip ederde başa gelirsek yapacağım mevcut pazarımızın şuanda çok büyük sıkıntıları ve sorunları var. Araç parkı koridorlar arasındaki müşterinin rahat alışveriş yapamaması yeni yapılan Pazaryerinin 60 adet dükkan olup ve odamıza kayıtlı 220 esnafımızın olması ve bunun nasıl dağıtılacağını merak ediyorum.  Bununlar için aday oldum eğer seçilirsem mevcut Pazar yerini üstü kapalı modern bir Pazaryeri haline getirmek.  Esnaf arkadaşlarımızın ayda bir de olsa toplanarak sorunlarının dinlemesi çözülmesi ve bunun için mücadele edilmesini istiyorum. Birlikte rahmet ayrılıkta azap var diyorum.”

Diğer aday Metin Turan ise, 30-35 yıldır Pazaryeri cemiyetinde olduğunu belirterek, “Az çok yaşım kadar buradaki arkadaşlarla görev yaptığım arkadaşlarım var.  3 adayımız var herkesin hakkında hayırlı olsun.” dedi.

“Herkes hakkına razı olacak”
Mevcut Başkan Musa Sarı ise yapmış olduğu konuşmasında iptal edilen Pazaryeri projesi için konuşarak,“Evet yeni açılan Pazaryerinde 70 kişi bizim arkadaşımız oraya girecek yalnız burasını biz istemedik. Bizim bir Pazaryeri projemiz vardı bu iptal edildi. Mehmet başkan tarafından. Onun yerine biz istemediğimiz halde burası yapıldı Cumhuriyet Mahallesi’nde buraya 70 veya 72 esnaf sığacak buraya.  Bizim 220 değil 250 esnaf arkadaşımız var. Pazarcı esnafına burayı kura şeklinde vereceğiz kimseyi mağdur etmeden.  Herkes hakkına razı olacak.  Bizim elimizde olan bir şey değil bizde çok itirazını yaptık, yapılmamasını istedik kiremit ocağında yapılsaydı daha güzel ve bir yer olacaktı.”

“Sezarın hakkını Sezara”
Konuşmaların ardından Divan Başkanlığına seçilen Mustafa Kayıkçı, şunları kaydetti:

“Divan başkanlığı görevimden istifa ediyorum. Taraflı divan yönetti dememeleri için bu görevden istifa ettim. Sezarın hakkını Sezara vermek için bunu yapmak zorundayım. Diğer aday arkadaşları da seviyorum hak yememek ve adaletli olmak için ben bu konuşmayı yapmak zorundayım.  Musa başkan hakkında konuşacağım biz kendisiyle bir buçuk dönemdir DESOB yönetimindeyiz. Ben pazarcılarla alakalı bir şey bilmediğimi öğrendim o döneme kadar.  Ben Musa başkanın bu yaşında Belediyenin önünde Belediye Başkan Yardımcısını beklediğini gözümle gördüm.  Divanda bu konuşmayı yapamazdım taraflı derdiniz onun için bıraktım, evet tarafım onun bu emeğini ziyan ettirmemek için tarafım.”

Kayıkçı’nın yaptığı bu konuşmanın ardından mevcut başkanı desteklediğini iddia eden diğer adayların seçmenleri Kayıkçı’ya tepki göstererek tarafsız olması gerektiğini, bu açıklamasıyla algı yönetimi yaptığını ve bunun sonucunda yanlış yapıldığını belirttiler.
Öte yandan kongrede Zabıta Müdürü Mehmet Ali Kahraman’da konuyla ilgili konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından seçime gidildi. Kurul’da 222 kayıtlı seçmenden 173’ü oy kullandı. Kullanılan oylardan 169’u geçerli oldu. Açılan sandıklardan ise mevcut başkan Musa Sarı güven tazeleyerek yeniden çıktı. Sarı sandıktan 113 oyla çıkarken rakipleri Murat Demir 23, Metin Turan ise 33 oy aldı. Musa Sarı aldığı açık ara oylarla yeniden yönetime geldi.

Haber: M. SİNE