SORUMLULARI AFFETMEYECEĞİZ


Bazı sendikalar bugün 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Siyah Kurdeleyle iş yerine gidip saat 09.00’dan sonra iş bırakan DİSK, KESK, TMMOB,TTB, TDB bir platformda birleşerek ortaklaşa basın açıklaması yaptı. Düzce Eğitim Sen İl Temsilcisi Erdal Seycan, sendikalar adına yaptığı basın açıklamasında maden faciasının kaza veya kader değil katliam olduğunu ve bundan sorumlu olanları affetmeyeceklerini ifade etti.


Seycan, "Soma’da yüzlerce işçinin can verdiği katliam bu ülkede biraz olsun vicdanı olan, bir az olsun onuru olan herkes için bir milat olacaktır. Türkiye işçi sınıfının iş cinayetlerine, güvencesiz çalıştırmaya karşı sabrı kalmamıştır. Çünkü biz biliyoruz ki bu katliam “kaza” ile olmamıştır. Ve yine çok iyi biliyoruz ki, önceki cinayetlerde olduğu gibi işçi kardeşlerimizin ölümü kader değildir. Özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenler Soma’da yaşananların başlıca sorumlularıdır" şeklinde konuştu.


ÖLÜMLER %40 ARTTI


Düzce Eğitim Sen İl Temsilcisi Erdal Seycan, madenlerin özel sektöre devredildikten sonra ölümlerin yüzde 40 arttığını ifade etti.

 


Seycan, "Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı madenler, özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşanmıştır. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetleri yüzde 40 artmıştır. Bunun nedeni özelleştirmedir, taşeronlaştırmadır, maliyetleri düşürmek için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin savsaklanmasıdır, TTK bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azaltılmasıdır" dedi.


“ÖNERGEYİ REDDEDENLER ŞİMDİ SAYGI DURUŞU YAPIYOR”


Seycan'ın konuşması sık sık "iş kazası değil, toplu katliam", "katil devlet hesap verecek" gibi sloganlarla kesildi. Ayrıca sendika üyelerinin ellerindeki "bugün susan hiçbir zaman konuşmasın", "yasta değil, isyandayız", "madeb ocakları işçi tuzakları", "gün kömürden daha kara" yazan dövizler dikkat çekti. Seycan, konuşmasında 6 ay önce verilen önergenin reddedilmesine de değindi.


Seycan, " Ak Parti, Soma’daki iş cinayetlerinin araştırılması için 6 ay önce verilen bir önergeyi ısrarla gündeme almamış, alınca da reddetmiştir. Bu önergeyi 2 hafta önce reddedenler Soma’da ölenler için TBMM’de saygı duruşunda bulunmuşlardır.


Düzce Eğitim Sen İl Temsilcisi Erdal Seycan, son olarak bugünkü eylemin sadece başlangıç olduğunu ifade etti.


CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK İŞÇİ KATLİAMI


Bu sendikaların yanı sıra Nakliyat İş sendikası ve Birleşik Kamu İş Konfederasyonu da basın açıklaması gerçekleştirerek Soma'da gerçekleşen ve Türkiye'yi derinden yasa boğan olayla ilgili açıklamalarda bulundular. Nakliyat İş Sendikası Düzce İl Temsilcisi Murat Kabak, bu olayın Cumhuriyet tarihinin en büyük işçi katliamı olduğunu ifade etti.

 

 

Kabak, “ Cumhuriyet tarihinin en büyük işçi katliamı, insanlık faciası ile karşı karşıyayız. Yaşamını kaybeden işçi kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Bu iş katliamının sorumluları; parababaları, sermaye düzeni, , özelleştirme, taşeron cehennemi, sarı gangster sendikacılardır” şeklinde konuştu.

 

İŞ KAZASI DEĞİL TOPLU CİNAYET


Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Düzce İl Temsilcisi Hüseyin Arslan'da diğer sendikalar gibi bu olayın iş kazası değil toplu facia olduğunu savundu ve olayın sorumlusu olarak iktidarı suçladı.

Arslan, “Bu facia bir iş kazası değil açıkça toplu cinayettir. 12 yıllık Ak Parti iktidarında tüm uyarılara, konuyla ilgili uzmanların tüm açıklamalarına rağmen gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri alınmamış, gerekli yasal düzenlemeler ve etkin denetlemeler yapılmamıştır. Bu nedenle Soma'da yaşanan facianın sorumlusu başta siyasal iktidar olmak üzere işçi kanıyla servetini arttıran sermayedir” ifadelerini kullandı.


ŞENLİK İPTAL, ONUN YERİNE MEVLÜT OKUTULACAK


Ayrıca Kabalak Köyü'nde 17-18 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan Geleneksel Kabalak Hıdrellez Şenliği, somada yaşanan acı kayıplar sebebiyle iptal edilip şenlik yerine, 18 Mayıs, saat 14:00'da şenliğin yapılması planlanan alanda Soma'da yaşamını yitiren maden işçileri için yemekli mevlit okutulacak.

 


ESNAF DUYARSIZ KALMADI


Soma Faciasına Düzce’deki esnaflarda duyarsız kalmadı. 1 saatlik iş bırakan bazı esnaflar kapılarına “ Soma faciasında yaşamını yitiren işçiler anısına bir saat kaplıyız” yazısı astı ve 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Esnaflar yine kapılarının önüne koydukları gazete gipürlerinden kestikleri haberlerin yer aldığı panolarda acıya duyarsız kalmadıklarını gösterdi.