Kaza ve yangınlara müdahale etmek amacıyla TEM otoyoluna girmek zorunda kalan itfaiye ekipleri ile Karayolları arasında yaşanan köşe kapmaca bir türlü sona ermiyor. İtfaiyenin her giriş çıkışta para ödemek durumunda olması zaman zaman ilginç durumlara da neden oluyor.

İtfaiyenin TEM Otoyolu ile ilgili en önemli sorunu giriş çıkışlarda para ödemek zorunda kalmaları... Kaza ve yangın durumlarında acilen olay yerine yetişmesi gereken itfaiye ekipleri, daha önce fiş alarak otobana girerken, şimdi de Kartlı Geçiş Sistemi'nden yararlanarak otobana giriş yapıyor.

İtfaiyecilerin bir diğer şikayeti ise otoyolda dönüş yapmak için kullandıkları ara geçişlerin kendilerine bilgi verilmeksizin kapatılması... Kimi durumlarda Ankara yönündeki bir kazaya müdahale etmek için Gölyaka Gişelerinden giren itfaiye ekipleri Hendek'e yakın bir noktadan dönüş yapmak zorunda kalıyor, bu da kazalara müdahalede çok önemli olan bir süre kaybını beraberinde getiriyor.

Düzce Belediyesi İtfaiye Müdürü Rahmi İşleyen, otoyol girişinde ödenen paranın cezaya dönüşmesi durumunun durumu iyice içinden çıkılmaz hale getirdiğini ifade ediyor. Giriş çıkış parasını Belediyenin ödediğini dile getiren İşleyen, cezalı duruma düşülmesi halinde belediyenin söz konusu parayı ödemesinin yasal olarak mümkün olmadığını, bunun da ayrı sıkıntılara neden olduğunu ifade etti.

İşleyen, para ödeme zorunluluğunun Karayolları ile aralarında tuhaf durumlara da neden olduğunu eklerken, bir keresinde Karayolları'nın Gölyaka gişelerinde tabela çalışması için bir merdivenli araç istediğini, tabela çalışmasının yolun iki yanında da yapılması nedeniyle gişelerden mükerrer giriş çıkış yapan itfaiye aracına ceza geldiğini söyledi.

İşleyen, konu ile ilgili olarak yazışmalar yaptıklarını, ancak her seferinde “Kimseye” ayrıcalık tanınmayacağı anlamına gelen yanıtlar ile yetinmek zorunda kaldıklarını da ifade etti. İşleyen, kendi işleri için olsa her türlü uygulamaya uymalarının doğal olduğunu, ancak itfaiye ve 112 Acil gibi önemli hizmetleri verenlerin hizmet ve hayat kurtarmak amacıyla otoyola girmeleri zorunlu olan araçların karşılaştığı uygulamanın anlaşılır bir yönü olmadığını da sözlerine ekledi.