Uzun süredir faaliyete geçmesi beklenen nostaljik tramvay sonunda hizmete girdi.

Tramvay seferleri resmen başladı
4 Temmuz gecesi saat 24.00 itibariyle araç trafiğine kapanan İstanbul Caddesi'nde aylardır devam eden tramvay hattı çalışmaları geçtiğimiz ekim ayında tamamlanmıştı. Türkiye’de ilk kez Düzce için Denizli’de bir firma tarafından üretilen tramvayın şehre getirilmesinden yaklaşık 1.5 ay gibi bir süre sonra tramvay seferleri bugün itibariyle resmen başladı.

Şimdilik ücretsiz...
Şimdilik ücretsiz olan tramvay yolculuğu için ileriki günlerde ulaşım ücret tarifesi uygulanıp uygulanmayacağı konusunda henüz belediyeden bir açıklama yapılmadı.

Vatandaşlar ilgi gösterdi
Düzce Belediyesi önünden Askerlik Şubesi önündeki istasyona kadar hizmet veren tramvaya vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Sefer sırasında tramvayda yolculuk eden çoğu Düzceli, o anları cep telefonuyla kaydetti.

Tramvayda mikrofon uzattık
Öncü Haber ekibi de hizmete girmesi merakla beklenen tramvayın ilk sefer gününde vatandaşlara mikrofon uzattı ve düşüncelerini aldı. Görüşlerini paylaşan tüm vatandaşlar, tramvay hattının daha uzun mesafede hizmet vermesi talebini dile getirdi.

Vatandaşlar mesafenin uzatılmasını istiyor

Tramvayın ilk yolcularından Ayşe Gündüz, "Tramvay hizmetini iyi bulduk. Böyle geze geze gitmek güzel ama hastaneye kadar uzaltılmalı. Bu mesafe kısa." dedi.

Sezgin Aydın ise "Hizmetten memnunuz ama Kervan'dan başlayıp hastaneye kadar gitmesini isterdik. Mesafe kısa olmuş." diye konuştu.  

"Her yeniliğin bir güzelliği var." diyen  Alibey Güney ise şunları kaydetti: "Gönül isterdi ki bu yolculuk cezaevinin oradan başlayıp Melen’e kadar gidebilsin. Yani otobüsleri hiç şehre sokmadan halka hizmet, hakka hizmet manasıyla daha güzel olsun isterdim. Ama bu kadarı bile güzel yani sevindim, mutlu oldum, hayırlı uğurlu olsun. Daha iyilerine cenabı hak nasip etsin. Biz bunu gördük, bizden sonrakiler daha güzel şeyler görebilsin inşallah."

21 yolcu kapasiteli
Öte yandan Düzce için üretilen tramvayın nostalji ile teknolojinin harmanlanmasıyla tasarlandığı minimum enerji ile maksimum fayda almak amacıyla üretildiği bildirildi. Tramvayın 21 yolcu kapasiteli olduğu ancak bu sayının 50’ye kadar çıkartılabileceği öğrenildi. Her iki yönden de kontrol edilebilir şekilde kullanılan tramvay, herhangi bir insan ya da araç çıktığı zaman önde bulunan sensörler sayesinde hızını azaltarak otomatik olarak duracak. Tramvay, ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 15’lik kısmını üzerinde bulunan güneş panellerinden karşılayacak.

Haber: C. ÜSTÜNER