Düzce Uluslararası Öğrenci Derneği, Düzce Üniversitesi’nde okuyan uluslararası öğrencileri Bolu Dağı’nda bulunan bir dinlenme tesisinde düzenlenen kahvaltı organizasyonunda bir araya getirdi.

Organizasyona, Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, İl jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Çetinkaya, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, Düzce Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Coşkun Zabunoğlu ve uluslararası öğrenciler katıldı.




Öğrenciler kahvaltının ardından kendilerini tanıttı. Hangi ülkelerden geldiklerini ve Düzce Üniversitesi’nde hangi bölümde okuduğunu teker teker söyleyen öğrenciler Düzce’de yaşamaktan mutlu olduklarını dile getirdi.




“Öğrencilerin sorunları ile ilgilenmek amacıyla bir birim kurduk”

Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı, bugün anlamlı bir günün içinde olduklarını belirttiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Bizim de önerimiz başkanımla aynı kanaatteyim. Biz aynı şeyi 4 yıl önce İzmir’de yapmıştık. Çünkü orada 5 binin üzerinde öğrencimiz vardı. Ben bu öğrenci biriminden sorumlu vali yardımcısıydım o zamanlar. Yurtdışı Türkler Başkanlığımızın kurulması ile birlikte öğrencilerimiz daha fazla izlenmeye ve sorunları ile ilgilenilmeye başlandı. Bursların miktarları yükseldi. Ardından ilk kez İzmir’de Uluslararası Öğrenciler Ofisi kuruldu. Ancak ondan önce İzmir’de 1992 yılında gelen öğrencilerle ilgilenmek üzere Valilik bünyesinde bir birim kurulmuştu. Ben de o birimle ilgilenmiştim. Geçen yıl rektör arkadaşımızla konuştuk, başkanımızla konuştuk. Öğrenciler Mahalli heyeti adı altında öğrencilerin sorunları ile ilgilenmek ve öğrencilerin sorunları ile ilgilenmek amacıyla böyle bir birim kurduk. Bugün yine bu birimimizle toplantı yapacağız.

“Güzel bir festivali da Nisan Ayında öğrencilerimizle birlikte yapacağız”

Bizim yabancı öğrencilerimizden beklentimiz, burada aldıkları eğitimle kendi ülkelerine hizmet etmesi. Ülkemizin politikası her zaman bu oldu. Güzel bir festivali da Nisan Ayında öğrencilerimizle birlikte yapacağız.”

Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay ise araya girip, 31 Martta yapılacak yerel seçimler öncesinde festivalin kendi döneminde yapılmasını istediğini belirtti. Protokol ise bu durumu gülerek karşıladı.

“Her ülkeden öğrencilerimiz için stant oluşturalım, onları Düzce’ye tanıtalım”



Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay, toplantıda yaptığı konuşmasında şunları kaydetti:
“Burada sadece bir diploma almıyorsunuz. Okul bittikten sonra Türkiye ile işler yapacaksınız. Buraya geleceksiniz, buradaki arkadaşlarınız size gelecek. Benim bir önerim var, 28 ülkeden öğrencimiz varsa, biz belediyenin önüne 28 stant açalım. O stantlarda o ülkelerimizi tanıyalım. Biz bu altyapıyı oluştururuz. Sayın Rektörüm de destek verirse öğrencilerimizi Düzce halkına tanıtmış oluruz.”

“Sizler bizim en büyük zenginliğimizsiniz”

“Sizler bizim en büyük zenginliğimizsiniz” diyen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, şöyle konuştu:
“Bizi dünyanın dört bir tarafından temsil edeceksiniz. Bizim en büyük çeşitliliğimiz sizlerin varlığı. Uluslar arası öğrenci sayısından çok çeşitliliği de önemli. Tek ülkeden binlerce öğrenci olmasındansa az sayıda farklı ülkelerden öğrencilerimizin olmasını gönülden tercih ediyoruz. Buradan gittiğinizde hem ülkenizin yaşayan kültürünü hem de burada biriktirdiğiniz güzel hatıraları kendi ülkenizde yaşatmak üzere yanınızda götürürsünüz diye temenni ediyorum.”



“Tüm milletimiz tüm devletimiz ülkemize gelen siz kardeşlerimize sahip çıkıyor”

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Başkanı Mehmet Ali Bolat, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:
“Türkiye’de yabancı öğrenci yok. Türkiye’de misafir öğrenci var uluslararası öğrenci var. Her biriniz gerek Düzce’nin, gerek Türkiye’nin herhangi bir şehirlerinin misafirsiniz. 2004 yılından beri mücadele ediyoruz. Türkiye’de ‘ecnebi öğrenci’ tabiri vardı. Çok şükür onu değiştirdik, ‘uluslararası öğrencié oldu artık. Bu sabah bir araya gelerek Düzce’de 29 ülkeden 700 öğrenci var onlarla buluştuk. Ülkemizde 143 bin uluslararası öğrenci var. Aslında dünyanın dört bir yanından misafirlerimiz var. Şehrin valisinden, rektörü tüm çalışanları bütün görevlileri ve uluslararası kardeşliğini bu muhabbetini gördüm ben de hiçbir yorgunluk kalmadı. Buradan çok mutlu şekilde gideceğim. Çünkü bundan 15 yıl önce biz ilk uluslararası öğrencilerle başladığımızda şehirleri geziyorduk, çok az öğrenci vardı. Mülki amirler, rektörler, uluslararası öğrenciyle çok ilgilenmiyorlardı. Bugün derdini uluslararası öğrenciler yapan valilerimiz var. Derdini uluslararası öğrenciye hizmet etmek için adayan rektörlerimiz, göç idaresi yapan genel müdürlerimiz, emniyet müdürlerimiz var. Vatandaşımızdan, Cumhurbaşkanımıza varıncaya kadar tüm milletimiz tüm devletimiz ülkemize gelen siz kardeşlerimize sahip çıkıyor. İnanıyorum ki bu sayı ve nitelik çok güzel bir yere kadar gidecek. Sayın Cumhurbaşkanımız 2023 hedefimize ülkemizin 350 bin uluslararası öğrenci olmasını hedef koyuyor.”



“Türkiye fırsatlar ülkesi geri dönerken cebinizde diplomanızın olması lazım”

Uluslararası öğrencilerin görevleri olduğunu söyleyen Bolat, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Uluslararası öğrencisiniz ve 2 göreviniz var. 1.göreviniz öğrencilik yapmak. Türkiye’ye geldiniz diploma alıp gitmeniz gerekiyor. Okulu yarıda bırakırsanız, Türkçeyi öğrenmeseniz biz kaybediyoruz, siz kaybediyorsunuz. Ruanda da, Afganistan da kaybediyor. Hepimiz kaybediyoruz. 2.görev ise, sizin geldiğiniz bir ülke var o ülkeyi tanıtmanız lazım. Geldiğiniz coğrafyayı tanıtmalısınız. Türkiye’yi öğrenin. Türkiye sadece Düzce değil. Turlar oluyor. Her bölgesine gidin Türkiye’yi tanıyın. Türkiye’de sadece Düzce yok. Dünyada 200’e yakın ülke var. Belki 30 ülkeyi gezemezsiniz ama Düzce’de 29 ülkeden arkadaşınız olduğunuzda alın size 29 ülkeden bağlantı. O bağlantıyı kurmak size düşüyor. Türkiye fırsatlar ülkesi geri dönerken cebinizde diplomanızın olması lazım. Mutlaka Türkiye’yi tanımanız lazım ve mutlaka onlarca ülkeden dostunuz olup gitmelisiniz. Türkiye bütün bunlara imkan veren çok önemli çok güzel çok misafirperver bir ülke.”

Program sonunda Düzce Uluslararası Öğrenci Derneği Coşkun Zabunoğlu ise, programa katılan herkese teşekkür etti.


HABER: Ö. YILMAZ

Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ