Kurulduğu 1985 yılından bu yana dünyanın dört bir yanından güncel konut sorunlarına pratik, yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler üreten sosyal konut projelerini ödüllendiren Dünya Konut Ödülleri’nin 2017 finalistleri açıklandı. Düzceli Evsiz Depremzedeler Kooperatifi’nin on beş yıllık hak arama süreci sonunda inşa edilen Düzce Umut Evleri 10 finalist arasında.

Dünya Konut Ödülleri, 1985'te İngiltere merkezli World Habitat Vakfı ile Birleşmiş Milletler Habitat Örgütü’nün konut üretiminin iyi örneklerini belirlemek ve tanıtmak amacıyla faaliyete geçirdiği bir organizasyon olarak biliniyor. Dünyanın dört bir yanından sosyal konutların katıldığı yarışmada, Düzceli Kiracı/Evsiz Depremzedeler’in on beş yıllık çabası sonucu katılımcı tasarımla hazırlanan projesi henüz inşaat bitmeden finalist olmaya hak kazandı.

Uzun yolculuğun kısa öyküsü: “Birlikte Hak arama, Birlikte Tasarım, Birlikte İnşaat”
1999 Marmara depremlerini kiracı olarak karşılayan depremzedeler sağlıklı ve güvenli konut talebini hak mücadelesine dönüştürdü. Düzce’de yaşayan kiracı depremzedeler önce haklarını öğrendi ve aradı, sonra kooperatifleşti. On beş yıllık ‘Birlikte Hak arayışının’ ardından arsa tahsisi gerçekleşti. Düzceli Kiracı Depremzedeler yaşayacakları mahalleyi birlikte tasarlamak için açık çağrı yaptı. Bu  çağrıya cevap veren farklı disiplinlerden ve mesleklerden birçok  insan 2015’te bir araya gelerek Düzce Umut Atölyesi’ni kurdu. Atölye Depremzedeler’le ‘Birlikte Tasarım’ı kurguladı, katılımcı tasarımı destekleyecek çalışmalar yaptı. Düzce Umut Evleri projesi bir yılda tasarım süreci tamamlandı.

Konut sorunlarını çözmek için çıktıkları yolda hem Türkiye’ye hem dünyaya örnek oldular
Düzceli Evsiz Depremzedeler Kooperatifi üyeleri, Düzce Umut Evleri mücadelesi motivasyonlarını şu şekilde aktarıyorlar:

“Yalnızca mimar, mühendis yaptı diye güvenli olmuyor o konut; kullanıcısının da imalatı bilmesi, anlaması ve katılımı ile güvenlidir. Yetkililerle görüştük, ortakların inşaatta çalışması koşulunu getirdik Kooperatif ana sözleşmesine. Katılımın sağlandığı önlemler alınır, bu koşullar sağlanırsa iyi kooperatifçilik yapılabileceğini Türkiye’ye de örnek olarak göstermeyi hedefliyoruz.”

Müsrif Olmayan Ekolojik şantiye
Düzce Umut Evleri inşaat çalışmaları, kooperatif ortaklarının ve gönüllülerin de katılımıyla devam ediyor. Tamamı geri dönüştürülen malzemelerden kurulan şantiye binası ve çevrelemesi her hafta Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerini ağırlıyor. Şantiyede kooperatif ortakları ve gönüllülerin birlikte ekip biçtikleri bostan da bulunuyor.

Haber: Ö.YILMAZ