Her yılın aralık ayında sorun ve talepleri dinlemek üzere öğrencilerle bir araya gelen Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a ilk defa bir belediye başkanı eşlik etti. Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay’ın da katıldığı buluşma Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Bir yılda alınan talepler doğrultusunda yapılan çalışmaları anlattı
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Çakar, geçtiğimiz aralık ayından bu yana bir yıl içerisinde yapılan çalışmaları aktardı:



Çakar, “Kartlarımızı bankalarla yaptığımız anlaşmalarla kullanıyorduk. Bankalarla olan bütün anlaşmalarımızı bozduk ve kendi kimlik kartlarımızı kendimiz yaptık. Mobil uygulamamızdan ve kampus içerisindeki KİOS’dan para yatırabileceğiniz DÜkart sahibi yaptık sizleri. Turnikelerimizden, yemekhanelerimizden içerisine istediğiniz kadar para yükleyip kullanabiliyorsunuz. İkinci güzel işimiz sizler için bir mobil uygulama yaptık. Öğrenci bilgi sistemi sorunluydu. Hem İOS hem Androis cihazlarınıza indirip kullanabiliyorsunuz. Öğrenci bilgi sistemini rafa kaldırıyoruz. Şubat ayında ders kayıtlarınızı yeni öğrenci sisteminden yapacaksınız. Bunu da sizlere sunmuş olduk. 4 farklı noktamızda Düzce Üniversitesi bünyesinde ulaşım kartlarının dolum noktalarını oluşturduk. Biz sıkıntımız da kampüs içi ücretsiz ulaşım söz konusuydu. Belirttiğimiz saatlerde merkez kütüphane ve yemekhaneye ulaşımı belli saatlerde kullanabileceğiniz seferler koyduk. Sağlık Kültür Daire Başkanlığının çok sayıda ücretsiz kursu var bunları dışarıda aldığınızda maliyetli ama 2 bine yakın öğrencimiz bu kurslardan ücretsiz olarak faydalanmaya başladı. Artık kantin buluşmaları da gerçekleştiriyoruz. Ama her aralık ayı içerisinde bu ritüel olan buluşmayı da yapacağız. Kampus içerisinde tamamen kullanılmamış eşyalardan oluşan bir butik oluşturduk. Halı saha ve tenis kortlarımız kullanımlarınıza açık. Ek yemekhane alanı oluşturduk. Bir katını da ders çalışma alanı olarak yaptık. Ay ve yıldızdan oluşan bir kütüphane yapıyoruz. BESYO’nun yapımına başlıyoruz.” îfadelerinde bulundu.

“Sizler için buradayız”
Üniversite öğrencilerinin karşısına geçen Düzce Belediye Başkanı Dursun Ay ise şunları kaydetti:



“Bizleri buraya sayın hocam davet etti sizler de geldiniz. Burada sohbet edip sizlerin sorunlarını not alacağız. Sizler için neler yapabiliriz, bu şehirde daha nasıl iyi bir ortamda yaşarsınız onlara bakacağız. Dolayısıyla sohbetimiz bu yönde olacağız.”

En büyük sorun ulaşım
Konuşmaların ardından Başkan Ay ve Rektör Çakar öğrencilere sırasıyla söz verdi.



Düzce’de İstanbul Caddesi’nin kapanması sonrasında trafik sorunlarının ortaya çıktığını ifade eden İşletme Bölümü öğrencisi Alperen Arar, “Mezun olduktan sonra Düzce’de kalmayı planlıyorum. Fakat 4-5 senedir Düzce’de olmama rağmen okulla ilgili olmasa bile Düzce’nin genel yerleşim planı ve ulaşım sıkıntısı göze çarpıyor. Trafik ışıkları ve toplu taşıma olsun. İstanbul Caddesi’nin araç trafiğine kapalı olması ve Konuralp’te taşıt sayısının çok az olması genel problemler.” şeklinde konuştu.



Başkan Ay ise Arar’a şu yanıtı verdi:
“İstanbul Caddesi’ni vatandaşa sorarak kapattık. Çevre yollarını açtığımızda trafik tamamen rahatlayacak.”

Kütüphanenin olmamasından yakındı
Azerbaycanlı Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Yaşar Nurullah, üniversitede kütüphane eksikliğine değinerek şöyle konuştu:

“Azerbaycan’dan geldim ve burada olmaktan çok mutluyum. Şeref duyuyorum böyle bir üniversitede okuduğum için. Üniversitenin koşullarından memnunum. 3 senedir Türkiye’deyim ve içimde üniversite ile ilgili içimde büyük bir acı vardır ve dile getirmek istiyordum. Kütüphane sorunuyla ilgili siz yapılacağını söylediniz. Kütüphane ciddi bir sorundu.”



“Bu zammı kabul edemiyoruz”
Son olarak başka bir öğrenci ise ulaşıma gelen zam oranlarında serzenişte bulunarak şunları kaydetti:

“Ulaşımda öncelikli olarak şöyle bir sıkıntı var. Türkiye genelinde ulaşıma yapılan bir zam var. Yüzde 8-10 gibi bir zam yapılırken Düzce’de yüzde 25 zam yapıldı. Bu zammı biz kabul edemiyoruz. Bunun nedenini anlamış değiliz.”

Başkan Ay ise, öğrencinin sorusunun üzerine zam yapmamak için çok çalıştıklarını ancak gelen zamlara karşılık böyle bir uygulamanın zorunlu olduğunu belirtti.

Haber: Ö.YILMAZ