Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi, Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen “Ulusal Botanik Bahçeleri, Arboretumlar, Herbaryumlar ve Botanik Müzeleri Çalıştayı” açıldı. Çalıştaya katılmak üzere ilimize gelen ünlü aktör Ediz Hun, sevenlerinin ilgisiyle karşılaştı. Botanik Çalıştayı’nın açılış kurdelesini kesen ünlü aktör, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda yaptığı ‘Mutluluğa Giden Yol, Doğa Sevgisi’ başlıklı sunumuyla takdir topladı.  Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu, Flora Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Aytaç, sinema sanatçısı Dr. Ediz Hun, çeşitli üniversitelerden akademisyenler, araştırmacılar, alanında uzman konuklar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Botanik Bahçeleri, Arboretumlar, Herbaryumlar, Botanik Müzeleri, Tohum ve Gen Bankalarının Biyolojik Çeşitliliğin Korunması ve Sürdürülebilirliğindeki Rolü” temalı çalıştayın açılış konuşmasını, Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Necmi Aksoy gerçekleştirdi.Çok önemli bir konudaki çalıştaya ev sahipliliği yaptıklarını belirten Prof. Dr. Necmi Aksoy “Dünyaya bırakacağımız güzel bir ülke hayaliyle burada bulunuyoruz. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen başta Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar olmak üzere herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Programda konuşan Flora Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Zeki Aytaç, Flora Araştırmaları Derneği’ni bu tür bilimsel faaliyetlere destek olan bir dernek şeklinde nitelendirdi. Bu bilimsel çalışmaların devam edeceğini dile getiren Prof. Dr. Zeki Aytaç, başarılı ve faydalı bir çalıştay temennisiyle sözlerini sonlandırdı.Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, Düzce’nin kendisinin bir botanik bahçesi olduğunu ifade ederek çalıştayın Düzce’de ve Düzce Üniversitesi’nde düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.Protokol konuşmalarının ardından çalıştayın açılış oturumuna geçildi.



Düzce Üniversitesi “Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haldun Müderrisoğlu’nun moderatörlüğündeki oturumda; “Resimli Türkiye Florası”, “Türkiye’de Botanik Tarihi Üzerine Düşünceler”, “Botanik Bahçelerinde Endemik Bitki Yaşamı”, “Botanik Bahçeleri ve Gen Bankaları” ve “Botanik Bahçeleri Tasarım Kriterleri” başlıklı sunumlar gerçekleştirildi.



Açılış oturumunun sonrasında usta sinema sanatçısı Dr. Ediz Hun, “Mutluluğa Giden Yol: Doğa Sevgisi" başlıklı konuşmasıyla duygu ve düşüncelerini dile getirdi. Doğayı sevgiyle korumanın önemine vurgu yapan Dr. Ediz Hun, doğayı korumada bilimsel yaklaşımların yeterli olmadığına dikkat çekerek doğayı sevgiyle kucaklamanın önemi üzerinde durdu.



Dr. Ediz Hun’un sunumunun ardından Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Kaptan’ın piyano dinletisi ilgi ve beğeniyle takip edildi. Çalıştayın öğleden sonraki bölümü, “Bitkiler ve Doğa Üzerine” başlıklı sergilerin açılışıyla başladı.



Botanik bahçeleri, arboretumlar, herbaryumlar ve botanik müzelerin dünya ve ülkemizdeki mevcut durumuyla ilgili çağrılı ve sözlü sunumların yapıldığı oturumlarla devam eden çalıştayın ilk günü, oturumlar ve gala yemeğinin ardından sona erdi.

Haber: S. AYAN