Ünlü tarihçi Talha Uğurluel, Düzce Üniversitesi Akademik Koordinasyon Topluluğu (ÜNİAK)’ın düzenlediği 'Çanakkale Zaferi' adlı konferansa konuşmacı olarak katıldı. Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferans, tüm şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Akademik Koordinasyon Topluluğu Başkanı Eray Genç, tarihin geçmişe ışık tuttuğunu belirterek, topluluk bünyesinde yapılan çalışmalara ve etkinliklere tüm gençleri davet etti.



“1 gün sürdü sanılan savaş 1 yıl sürdü”
Ardından sahneye çıkan ünlü Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel tüm izleyenlere Çanakkale Zaferi’ni fotoğraflarla yaşattı. Çanakkale Savaşı’nın 1 gün sürdüğünün zannedildiğini ancak savaşın 1 yıl sürdüğünü kaydeden Uğurluel, “Savaş 18 Mart sabah başladı akşam bitti gibi bir algı oluşmuş. Hâlbuki bu savaş tam bir yıl sürmüştür. Savaş 1915 Ocak ayında başlıyor 1916 yılının Ocak ayında bitiyor ve bu savaşta özellikle dünyanın iki cepheye ayrıldığını İttifak ve İtilaf devletlerinin karşı karşıya geldiğini görüyoruz. O tarihte askerin ayak parmaklarından alınlarına kadar kar kütlelerine yaslanmış vaziyette saatlerce bekliyor ve saatler sonra serbest emri verildiğinde askerlerin bir kısmı yerlerinden kıpırdayamıyordu çünkü donarak şehit olmuşlardı. Siperde zaten toprağın rengini görmüyorlardı. Uludağ’da Palandöken’de kayak yapmıyorlardı bu insanlar. Ayaklarında kızakları yanlarında koca koca köpekleriyle düşman bekliyorlardı.” dedi.



Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, insanın tüylerini diken diken eden birçok örnekle sunumunu tamamladı. Uğurluel’e sunumunun sonunda AK Parti Gençlik Kolları Başkan Vekili Volkan Turaman bir buket çiçek takdim etti. Tarihçi-Yazar Talha Uğurluel konferansın ardından Düzceliler’e kitabını imzaladı.



Haber: C.ÜSTÜNER