Son zamanlarda Düzce’de, Bolu’da ve son olarak dün Hendek’te olan 3.9 şiddetindeki depremin ardından vatandaşlarda büyük deprem olacağı kuşkusu oluşmuştu. Depremlerin ardından yetkililerden açıklama beklenirden deprem uzmanı Prof. Dr. Uğur Kaynak beklenen açıklamayı yaptı.

Kaynak, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:



“Anaşokun öncüleri olamayacağını söyleyebilirim”
Düzce Tektonik Yongasının Kuzeyinde oluşan ve oluşacak depremlerin gerdirme zorlamasından , Güneyinde oluşan ve oluşacak depremlerin sıkıştırma zorlamasından oluştuğunu ve oluşacağını tekraren vurgulamalıyım. Bu açıklamanın yardımıyla, bu tektonik yonga çevresinde oluşturabileceği sürpriz bir anaşokun, daha önce de belirttiğim gibi, tektonik yonga sınırları üzerinde veya çok yakınlarında olması beklenilir. Öyleyse bu kuzey ve güney depremcikleri, bir öncü karakteristiği taşımamalıdır. KAFZ de oluşacak bir anaşokun bu yörede değil de, Bolu – Gerede segmentinde oluşmasını beklemek için yeterli nedenlerimiz var.

Diğer taraftan bu yonga kuzeyi depremlerin tam olarak bir doğru hat üzerinde konuşlanmaları da çok özel bir mesaj vermektedir. Bu çizginin, yonga kuzey sınırına koşut olarak yay çizmesi beklenilirken, böyle doğru çizmesini, ancak yonganın derinlerdeki kuzey sınırının izdüşümüne yorabiliriz. Bu durumda tektonik yonga tam dikey değil, hafiften güneye doğru eğimli olarak durmaktadır. Zaten Tektonik Yonga da ancak bir eklem yeri mekanizmasının sonucunda oluşabilirdi.

Sonuç olarak; ben bir ayrıntıyı daha fark etmiş oluyorum ama takipteki arkadaşlarım için bu depremlerin tehlikeli bir anaşokun öncüleri olamayacağını söyleyebilirim.

Haber: M.AYDIN