Avrupa Birliği - Karadeniz Havzası Sınır Ötesi İşbirliği 2014-2020 Programı çerçevesinde desteklenen “Exceltour- Business Excellence in Tourism” Projesi kapsamında Düzce’de turizm işletmelerine “Avrupa Mükemmeliyet Sertifikası” verilecek.

3 Temmuz 2020 - 2 Temmuz 2022 tarihleri arasını kapsayan proje ve başvuru şartları hakkında Düzce Valiliği’nden yapılan yazılı bilgilendirmede şunlar kaydedildi:

“Proje kapsamında; Karadeniz Bölgesindeki 6 ülkeden kurumlar (kamu kurumları, belediyeler ve sivil toplum örgütleri) proje ortağıdır. Lider Kurum Yunanistan Teknik Odası – Doğu Makedonya Şubesi’dir. Düzce Valiliği projenin Türkiye ortağıdır.

‘’Exceltour’’ projesiyle, 5 ülkeden 6 ortak, Avrupa Kalite Yönetimi Vakfı’nın (EFQM) geliştirdiği ve uluslararası kabul görmüş ‘’Mükemmellik Modelini’’ kullanarak, turizm KOBİ’lerinin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere ‘’İş Mükemmelliği’’ kavramını tanıtıp uygulayacaklardır.

Proje kapsamında Düzce il sınırları içinde faaliyet gösteren 10 turizm işletmesi (otel, restoran vb.) personel ve yetkilisine proje faaliyetleri kapsamında eğitim, mentörlük ve danışmanlık hizmeti verilecektir. 6 ay sürecek tüm süreç boyunca işletme çalışanlarına ve idari personeline yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri ücretsiz olarak sağlanacaktır. Ayda ortalama 4 gün sürecek çalışmalar, işletme adresinde yapılacak olup, ilgili personelin katılımı önem arz etmektedir. Bu faaliyetler sonucunda başarılı olan işletmeler EFQM sertifikasyonundan faydalanmak üzere sınava girecektir, masraflar proje bütçesinden karşılanacaktır.

EFQM Sertifikasyonu özellikle AB ülkelerinden gelen turistler için kalite belgesi niteliği taşımaktadır. Bir işletmenin diğerine karşı tercih edilmesinde önemli bir rol oynayan bu sertifikasyona sahip işletmeler proje vasıtasıyla tanıtılarak, belge sahibi işletmeler listesinde yerlerini alacaktır. Böylece bu tesisler uluslararası ağlarda da yerlerini almış olacaklardır. 

Projeye dahil olmak isteyen gönüllü işletmeler valilik sitesinde yer alan başvuru formunu doldurarak [email protected] adresine mail atacaklardır.  

Başvuruda bulunan işletmeler arasından en az 2 yıldır faaliyette olan işletme yapısı kendisine ait veya uzun süreli kontratı olan, yönetim düzeyinde katılım gösteren, istekli ve gönüllü, aralarında İngilizce bilenlerin de olduğu 10 ve üzeri personele sahip, işletmesine yatırım yapabilecek kaynaklara ve vizyona ve turizm işletme belgesine sahip başvuru sahiplerine öncelik tanınacaktır.”