Vatandaşlar, mini bir tiyatro platformu içinde oluşturulacak ev ortamında, farklı şiddetlerdeki sarsıntıları yaşayarak deneyim kazanabilecek.
Türkiye'de ilk kez Kocaeli'nde, kentin genelini kapsayan deprem yer altı röntgenini çekip riskleri belirleyici 10 ivme ölçer cihazı kuruldu.
Depremin tüm gerçekliğiyle yaşatılacağı merkezle de vatandaşların olası bir felakete daha iyi hazırlanabilmeleri sağlanacak.
Yapılan simülazisyonlar ile sarsıntıları bire bir yaşayan vatandaşlar, deprem sırasında hayat kurtarıcı noktaları yaşayarak öğrenme fırsatı bulacak. Hareketli bir zeminde kurulacak olan simülasyon merkezinde yaklaşık 10 kişi deprem anını üç boyutlu olarak yaşayabilecek. Gelişmiş teknoloji ile çalışan, bilgisayar kontrollü merkezde zemin, sağa-sola, öne-arkaya, yukarıya-aşağıya hareket ederek gerçek bir deprem hissi vererek, deprem sarsıntısına çok yakın hareketler elde edilebilecek.
Yapay depremde hareketler farklı şiddetlerde ve sürelerde verilirken, gerçekçiliği artırmak üzere ses, ışık, video görüntü efektleri de kullanılacak. Deprem anında yapılacak davranışların yaşam kurtaracağı bilinci ile kurulacak simülasyon merkezinde çok önemli kazanımlar elde edilebilecek. Deprem bilincini yer edindirmek için verilen teorik eğitimlerin uygulamalarla desteklenmesi ile olayın tam olarak kavranılması sağlanırken, tehlike halinde insanlarda var olan reflekslerin ve alışkanlıkların olumlu yönde değiştirilmesi sağlanarak deprem sırasında can kurtaracak davranışlar kazanılacak.