Türkiye’de bulunan 20 pilot adliye arasında yer alan Düzce Adliyesi’nde Mahkeme Yönetim Sistemi’nin Güçlendirilmesi Projesi başladı.

 

 


Mahkeme Yönetimi Projesi kapsamında kurulan ön bürolar, adliye içindeki işleyişi düzenleyerek, adliye personeli, hakim ve savcılara zaman kazandırarak yargılamayı hızlandırmaya katkı sağlayacak. Ön bürolar, hakim ve savcıların üzerinden yargılama faaliyeti dışındaki işleri alarak, zamanlarını yargılama ve dosya incelemelerine aktarabilmelerine olanak tanıyacak.

 

 

Bu kapsamda bugün Düzce Adliyesi’nde “Türkiye’de Mahkeme Yönetim Sistemine Destek Projesi” kapsamında basın etkinliği düzenlendi. Düzce Adliyesi'nde işlerin yüzde 90'ının ön bürolarda çözülmesini sağlayacak projenin tanımına Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem de katıldı.

 

 

KALİTELİ YARGI SAĞLANACAK

Etkinlik Adalet Bakanlığı ve Avrupa Konseyi bakımından projenin değerlendirilmesi ile başladı. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem neler yapılmak istendiğini özetledi.
Adliyede ağır iş yükünü azaltmak amacıyla başlanan bir proje olduğunu hatırlatan Erdem, “Gelen vatandaş doğrudan bilgilendirilecek. Adliye içindeki trafik rahatlatılarak artık işlemlerin büyük bir kısmı ön bürolarda halledilecek. Hukuk mahkemelerindeki uzman arabulucularla mahkemenin iş yükü azaltılacak daha kaliteli ve makul yargı sağlanacak. Adaletin hızlandırılmasına çok büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Yargının kalitesini arttırmak için bu yükü paylaşmak zorundayız.” dedi.

 

 

Düzce Valisi Ali İhsan Su, bu proje ile vatandaşların adliye ile ilişkileri daha kolay hale geleceğini bildirdi.

Su, “Sadece kanunlarda iyileştirme yapılmasının yeterli değildir. Fiziki şartların da yeterli hale getirilmesi gerekmektedir. Bilişimde, hizmet içi eğitimde ve kurumlarımızı da iyileştirmemiz gerekiyor. Adalet Bakanlığımız bu konularda çok iyi çalışmalar gerçekleştirmektedir. Bu yeterli midir? Elbette hayır. Her zaman daha iyi çalışmalar yapılmak durumundadır." diye konuştu.
Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Faruk Şener ve Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, proje kapsamında adliyede yapılan değişiklikleri anlattı.

Tanıtım toplantısının ardından proje kapsamında çalışmaların tamamlandığı Düzce Adliyesi'nde kurulan danışma masaları ve ön bürolar gezildi. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Birol Erdem gezi esnasında işlemlerini yaptıran vatandaşlar sohbet ederek memnun olup olmadıklarını sordu.

 

Haber: S. KAŞKIR