Yığılca Belediyesi'ne sokak hayvanlarına kötü muamele suçlaması... Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Temsilcisi Şeyda Şenoğlu, Düzce Valiliği'ne gönderdiği şilayet dilekçelerinin örneğini paylaştığı yazılı açıklamasında Yığılca Belediyesi'nin hayvan haklarını ihlal ettiğini savundu.

 

"Toplanan köpeklerin akıbeti meçhul"

Açıklamada dilekçeye ilişkin şu bilgiler aktarıldı: "Yığılca Belediyesi'nin sahipsiz hayvanlara ilişkin hizmetinde ciddi biçimde eksiklikler görülmektedir. Hayvanların toplanması, rehabilitasyonu, bakım ve beslenmeleri, yasada yer alan diğer hususların yerine getirilmemesi nedeni ile hayvan hakları ihlal edilmekte, hayvanlar acı çekmekte ve yasalar ile güvence altına alınmış olan yaşamları acılı ölümlerle sonlanmaktadır. "Bakımevi, veteriner hekimi, kısırlaştırma ve tedavi koşulları" olmadığı halde, yasaya aykırı olarak sahipsiz köpekleri toplamaktadır. Toplanan köpeklerin akıbeti meçhuldür. Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 7. Maddesi'ne göre, sahipsiz hayvanların hangi koşullarda toplanıp ne işlemler yapılacağı açıkça belirtilmiştir. Bu koşullar olmadığı halde bu hayvanları toplamak yasaya aykırıdır.

 

"Toplanan hayvan sayısı kadar idari para cezası verilsin"

Bu bağlamda; belediye başkanı hakkında soruşturma açılıp idari işlem yapılmasını, toplanan hayvan sayısı kadar idari para cezası verilmesini, toplama işini yaparak görevi kötüye kullanan ekibin görevden uzaklaştırılmasını, belediyenin, küçük ölçekli bir kısırlaştırma merkezi yapması, veteriner hekim işe alması, hayvanların toplanması için eğitilmiş ekip oluşturmasının sağlanmasını, emniyet birimlerinin ve jandarmanın uyarılarak belediyenin plakasını taşıyan araba gördüklerinde içinde hayvan olup olmadığını kontrol etmelerini ve eğer hayvan var ise arabaya el koymalarının sağlanmasını ve diğer bütün belediyelere bu tür yasa dışı toplama yapmamaları için İl Hayvanları Koruma Kurulu'nca uyarı yazılarının gönderilmesini, Orman Su İşleri Müdürlüğünün belediyelerin icraatını takip etmeleri ve gerektiğinde soruşturma açmalarının sağlanmasını talep ediyoruz."

Mama desteği talebi

Açıklamada ayrıca Yığılca Belediye Başkanlığı'na, sahipsiz hayvanlar için "gönüllülerce oluşturulan besleme odakları"na, yasa gereği olarak belediyenin mama desteğinde bulunmasına yönelik talepte bulunulduğu da vurgulandı.

Haber:C.ÜSTÜNER