Hükümetin açıkladığı fındık politikasına tepkiler devam ederken hükümet alınan kararların uygulanması için Tarım İl Müdürlüklerine de talimat verdi. Hükümetin yeni uygulamasının nasıl olacağı ile ilgili olarak bugün Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal ve ilçe Tarım İl Müdürleri , Ziraat odası temsilcilerinin de katıldığı toplantı yapıldı.

Tarım İl Müdürü Ayhan Ünal yaptığı toplantı öncesi yaptığı açıklamada Türkiye'de tarım politikasında havza bazlı dastek modeline geçildiğini ve bu durumdan fındığında etkilendiğini ifade etti. Havza tarımı için 527 veri kullanıldığını belirten Ünal, Türkiye'nin 190 havzaya bölündüğünü söyledi. Düzce'de 620 bin dönümlük arazide tarım yapıldığını vurgulayan Ünal, “Düzce'de yıllara göre 60 ile 90 bin ton fındık üretiliyor. Bu üretimin 20 bin tonunu Akçakoca'da birinci kalite yani levant kalite denilen cinsi üretiliyor. Bu durumda Düzce'de fındığın ne derece önemli olduğunu gözler önüne seriyor dedi.

Doğu Karadeniz'de fındığın tarihinin çok eski olduğunu belirten Ünal, Batı Karadeniz'de fındığın geçmişinin 120 yıllık olduğunu ve giderek yayılması sonucu fındık rekoltesinin arttığını ifade etti. Fındıktaki bu rekolte artışından sonra yeni bir yasa çıkarıldığını söylyen Ünal, Düzce için çıkarılan yasanın faydalı olması için çalıştılkarını ve Türkiye fındık üretiminin % 10'unu karşılayan Düzce'nin madur olmaması için çabaladıklarını belirtti.