Düzce’de yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınması ile birlikte çiftçilerin en çok şikâyet ettiği konuların başında gelen Amerikan Beyaz Kelebeği ile ilgili geçen yıllarda Düzce’de İl Özel İdaresi mücadele çalışmaları kapsamında ödenek ayırmıştı.  

Havaların ısınması ve Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının yeniden baş göstermeye başlaması ile gözler İl Özel İdaresi ve Düzce İl Tarım İl Müdürlüğüne çevrildi. Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk’ün konu ile ilgili Öncü Habere yaptığı özel açıklamada ise son yıllarda üreticilerin en büyük kâbusu olan Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele için İl Özel İdaresi’nin bu yıl Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bütçe ayırmadığını ifade ederek, “Bu sene Düzce İl Özel İdaresi herhangi bir bütçe ayırmadığı için şu anda makine boş yatıyor.  Amerikan Beyaz Kelebeği dallarda, tarlalarda ve bahçelerde görülmeye başlandı. Çok acil bir şekilde müdahale edilmesi gerekiyor” açıklaması yapmıştı.

“İl Tarım ve Orman Müdürlüğü zaten bir çalışma yapıyor”

Konu ile ilgili İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde bir bütçe ayırdığını ve gerekli olursa meclis olarak kendilerinin de destek verebileceklerini kaydeden Günal, “Normalde bu konu ile ilgili geçen yıllarda bir destek sağlamıştık, buna çeltik de dahildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile görüştüğümüzde, zaten onlarında bir ödeneği var. Bu süreçte o ödenekten bir destek sağlanacağı için biz bir ödenek ayırmadık. Zaten çok ihtiyaç olursa biz gerekirse İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne her türlü desteği veririz, hiçbir problem yok. Biz ayırmadığımız için mi mücadele yapılmadı? İl Tarım ve Orman Müdürlüğü zaten bir çalışma yapıyor. Ben onların aldığı bir ilaç var diye biliyorum. Ama yine de bir sıkıntı varsa meclis olarak gündeme getirip bir ödenek ayırırız, sıkıntı yok.” şeklinde konuştu.

“Biz yapmadık diye kalıyorsa bizimle alakalı bir durum değil”

Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısı ile mücadelenin yapılmamasının kendileri ile ilgili bir durum olmadığını belirten Günal, “Biz yapmadık diye kalıyorsa bizimle alakalı bir durum değil, Tarım İl Müdürlüğü ile alakalı bir durum. Bu Amerikan beyaz kelebeği ile ilgilenen onlar. Ben onların bütçesinde bu konu ile ilgili bir destek olduğunu biliyorum. Ama en son iş yine bize kalırsa her zaman olduğu gibi, biz yine gerekli desteği veririz bir problem olmaz. Meclis üyeleri bu konuda bizim arkamızda duracaktır” dedi.

“MECLİS OLARAK BİR SIFIR ÖNDEYİZ”

KÖYDES projesi kapsamında köylere doğalgaz verilmesi kapsamında çalışmalarının da olduğunu belirten Günal, “Biz, köylerde alt yapı çalışması ile ilgili, imar planı çizilimi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir destek istiyoruz. Konu ile ilgili Merkezde yaklaşık 8-9 köy ilçelerimizde ise her ilçeden birer köy olmak üzere ‘tip’ bir proje hazırlanacak. Nasıl bir şey yapılacağı ile ilgili bir çalışma yapılacak. Onun akabinde bu süreci komple nasıl yapabiliriz onun çalışmasını yapacağız. Bunun alt yapısını yapıyoruz. Ama köylere doğal gaz verilmesi ile ilgili benim bildiğim kadarı ile kanunen bir sıkıntı var.  Bu meclisten geçerse tabii verilebilir, ama imar yapılmayan hiçbir köye yine doğal gaz verilmeyecek. Yani bizim bu çalışmaları yapmamız meclis olarak bir sıfır önde olduğumuzu gösteriyor” diye konuştu.

Haber: M. KİLELİ