Düzce'de doğalgaz seferberliği
Düzce'nin özellikle kış aylarında zehir değil temiz hava soluması için doğalgaz seferberliği devam ediyor. Şehir merkezinde doğalgaz ulaşan bölgelerde soba kullanımının önüne geçilmesi hedeflenirken, yine köylere de doğalgaz verilmesi noktasında Ankara nezdinde girişimler devam ediyor. Ayrıca doğalgazın yaygınlaştırılması ile ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2017-2019 planlamalarındaki 222 ilçe arasında Yığılca da bulunuyor.

Doğalgaza geçişte hangi faktörler dikkate alınıyor?
81 il genelinde doğalgazın kullanımının artmasına yönelik devam eden çalışmalar hakkında bilgilendirme yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğalgaz yaygınlaştırma çalışmaları yapılırken hava kirliliğinin yanı sıra ekonomik, teknik ve sosyal açıdan göz önüne alınan birçok faktör bulunduğunu aktardı.

"Hava kalitesi ülke genelinde 300 istasyonla izleniyor"
Doğalgazın ülke genelinde ilçelere yaygınlaştırılması çalışmalarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kurumların koordinesinde hızla yürütülmekte olduğu vurgulanarak, ilgili çalışmalara çevre açısından bakanlıkça katkı sunulduğu bildirildi. 2017 yılı içerisinde, söz konusu 222 ilçeden 94’üne daha doğalgaz arzı sağlandığı belirtilen açıklama şöyle devam etti: "Bakanlığımız hava kirliliği ile mücadele kapsamında ilgili tüm kurum ve kuruluşlar ile koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Hava kalitesi ülke genelinde 300 istasyonla izlenmekte ve ölçüm sonuçları www.havaizleme.gov.tr adresinden şeffaf bir şekilde vatandaşlarımız ile paylaşılmaktadır. Hava kalitesi ölçüm sonuçları değerlendirildiğinde, genel olarak kirlilik düzeyleri Avrupa Birliği limitleri seviyesinde olup, bakanlığımızca yürütülen etkin mücadele sonucunda kükürtdioksit, azotoksitler, karbonmonoksit ve ozon parametreleri ile ilgili ülke genelinde sıkıntı yaşanmamaktadır.

"Alarm durumuna geçilmesi gereken bir durum yok"
Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde alarm durumuna geçilmesine yönelik olarak kirleticiler için uyarı eşikleri belirlenmiş olup, ülkemiz genelinde ölçülen değerler dikkate alındığında alarm durumuna geçilmesi gereken bir durum bulunmamaktadır. Uyarı eşiklerinin aşılması durumunda, aşımı engellemek veya süresini kısaltmak üzere Acil Eylem Planları devreye alınmaktadır. Acil Eylem Planları’nda yer alan eylemler illerimize özgü olarak belirlenmiş olup, bakanlığımızca takip edilmektedir."


Haber: C. ÜSTÜNER