Düzce Ziraat Odası 24. Olağan Kongresi, Düzce Müftülüğü Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Yüksek katılım ile gerçekleştirilen kongrenin divan başkanlığını Düzce Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi (DESKKOP) Başkanı Ertan Taşlı yaparken, Divan Başkan Vekili görevini, Muhtarlar Derneği Başkanı Yaşar Çengel, Yazman görevini ise Levent Şahin Başaran ve İhsan Keleş yürüttü.



Kongreye MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin, SGK İl Müdürü Necmi Köroğlu, CHP İl Başkanı İlhan Duru, İYİ Parti ve CHP Ortak Belediye Başkanı Ömer Küçük, Eski Baro Başkanı Ali Dilber, ilçe ziraat odalarının başkanları ve çok sayıda delege katılım gösterdi.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ardından Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk’ün faaliyet raporlarını okuması ile başladı.



“Hollanda deyince aklınıza süt ve süt ürünleri geliyor”

Sadece bir ürünle bile yüksek gelir kazanıldığından ve ülkelerin ihya olduğundan bahseden MHP Düzce Milletvekili Ümit Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
“Son dönemlerde valimizin de girişimi ile kabak tanıtılıyor. Alt tarafı kabak diyorsunuz. Avrupa’da insanlar bir ürün ile ülkeyi kurtarıyor. Hollanda deyince aklınıza süt ve süt ürünleri geliyor.

“Sen üretmezsen daha pahalı olacak”

Muhtar bir arkadaşı ile arasında geçen diyalogdan bahseden Yılmaz, şunları söyledi;
“’Silaj ürettim, satın alsaydım aynı fiyata gelirdi’ dedi. Çektiği çileye değmediğini söyledi. Baktığımız zaman mantık doğru ama sen üretmezsen o fiyata alamayacaksın ki. Sen ürettiğin için o fiyat zaten. Sen üretmezsen daha pahalı olacak. Bu bilinçte olmamız gerekiyor. İyi üretim koşullarını sağlamamız gerekiyor. Örneğin TSO ve Valilik bir proje ile kabağı öne sürdü. Esnafımız diyecek ki bu kabağı doğrudan satmayalım. Bunun için bir fırın kuralım diyecek. Bunu bir tatlı haline getirelim ve çeşitlendirelim diyecek. Sonra esnaf odamız bunu yol kenarında satalım diyecek. 1 liralık kabak 5-10 lira olacak.”



“Alternatifler üzerinde durması lazım”

Bir çiftçi çocuğu olduğunu söyleyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin, sorunların 3 boyutlu olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Alternatif ürünler üretemiyoruz. Sabit kalmışız mısır ve silaj başka bir şey yok. Mesela Düzce’de adaçayı üretiliyor. Senede 4 defa ürün alınıyor ve Türkiye’deki menşeili aktarlar sırada bekliyor. Çiftçi arkadaşların biraz alternatifler üzerinde durması lazım. Antalya’da fuar dönüşü konuştuk ve kabak tanıtımını başlattık. Artık yer işareti olmadan hiçbir market ürün almıyor. Kadın girişimciler, ot festivalcileri falan toplandık ve harekete geçtik. Biz mücadele ediyoruz arkadaşlar.”



“Hem ülkemize, hem de bütçemize katkı sağlayalım”

Çiftçilerin zor bir süreç yaşadığını ifade eden Öztürk, dönem içerisinde mazotta, gübrede ve ilaçta yaşanan fiyat artışını belirterek çiftçilere seslendi:
“Çok değerli çiftçi kardeşlerim. Ülkemiz çok zor bir dönemden geçmektedir. Bu zor günlerde ülkemize daha fazla katkı sağlamak için gelin hep birlikte çalışalım. Köyde oturanlarımız birer inek alsın. Sütünden yağımızı, peynirimizi üretelim, sabah kahvaltısını bedavaya getirelim. Her kapıda 10 tavuk besleyip, yumurtaya para vermeyelim. Her evin önünde yarım metre bahçe yapalım. Sağan, patates, pırasa gibi ürünler ekelim, köyümüze sebzeci gelmesin. Gerekirse yarım dönüm fındığı söküp bunu yapalım ki hem ülkemize, hem de bütçemize katkı sağlayalım.”

Delegelerin kullandığı oylar sonrasında, Ziraat Odası Başkanlığına yeniden Ramazan Öztürk seçildi.



Artı Yerel Medya'yı smart televizyon ve telefonlarınıza indirmeyi unutmayın.

Web'den izlemek için TIKLAYINIZ 

Android için TIKLAYINIZ

İOS için TIKLAYINIZ