Fındıklar toplandı, fındık hasadı çoktan bitti ama fındık fiyatı konusunda hala herhangi bir gelişme ve açıklama yapılmadı. Açıklanmayan fındık fiyatı nedeniyle Karadeniz bölgesinden tepkiler gelmeye devam ediyor.

“Bu açıklama geciktiğinde de çiftçilerin, fındıkçıların olumsuz karşılamasına neden oluyor”
Düzce’den de tepkiler gelmeye başladı. Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hala fındık fiyatını açıklamamasına tepki gösterdi. Başaran, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Fındık fiyatının hala açıklanmaması çiftçi olarak baktığımızda fındık olarak en olumsuz dönemlerden birinin yaşandığını görüyoruz. Bu yıl herkesin bildiği üzere rekolte düşük. Dolayısıyla rekoltenin düşük olduğu dönemlerde birim olarak alınan ürün düşük olduğu için fındık da maliyet olarak etkiliyor. Maliyet yüksek olduğu için piyasada şöyle bir algı oluşuyor. Fındık yokken fındık üreticisi çok yüksek fiyattan fındık satmak istiyormuş gibi bir algı oluşuyor. Bu, verimin düşük olmasından kaynaklanan, maliyetin yüksek olmasından kaynaklanan bir fiyat beklentini oluşuyor. Tabi ki bu beklentinin sonucunda da piyasa bunun aksine bir yönde oluştuğu zaman ister istemez fındık fiyatını özellikle devlet kurumlarından birinin belirlemesi ve açıklaması ortaya çıkıyor. Biz de diyoruz ki bir an önce bu muğlak durumu ortadan kaldıracak son yıllarda da Toprak Mahsulleri Ofisi ortaya çıkartıldı. TMO’nun çiftçinin fiyat beklentisini karşılayacak bir fiyat belirlemesi bekleniyor. Bu açıklama geciktiğinde de çiftçilerin, fındıkçıların olumsuz karşılamasına neden oluyor.”

“20 lira gibi bir rakam açıklamalıdır”
Fındık fiyatının en az 20 TL olması gerektiğini de vurgulayan Başaran, sözlerine şöyle devam etti:

“Geçen sene çok tepki göstermemize rağmen TMO’nun o fiyatla piyasaya müdahale etmesi o günkü şartlarda bizim için olumlu değildi. Neydi fiyatı 10 lira 50 kuruş. O günkü şartlara baktığımızda yaklaşık 3 dolara tekavür ediyordu. Aynı fiyatı baz aldığımızda bugün 3 dolar 20 lirayı geçiyor. Eğer bir müdahale söz konusuysa, fındık alımı yapılacaksa, çiftçiyi memnun edecek bir fiyat açıklanacaksa Toprak Mahsulleri Ofisi 20 lira gibi bir rakam açıklamalıdır. Niçin çünkü fındık ihraç ediliyor ve ihraç bedeli belli. Fındığın ortalama 6 dolar 18 sent ihraç fiyatı var. Geçen sene 3 dolar olarak açıklanmıştı,” o zaman dolarda indirim yapılmadığını varsayarsak aynı rakam üzerinden fındık fiyatı açıklanmazsa aradaki farkı birileri cebe indiriyor demektir.” 

“O Bahçelerde bunun zararını daha az görüyoruz”
Özellikle Düzce’de etkisini gösteren Amerikan beyaz kelebeği ve vampir kelebek konularına da değinen Başaran, açıklamasını şu cümlelerle sonlandırdı:

“Bölgemizde maalesef iki türünde spekülsyonu söz konusudur. Bununla mücadelede çiftçimizin uyanık olması gerekiyor. Özellikle bunların yumurtalaşma döneminde çiftçilerimizin arazilerini gezip iyi bir gözlem yapmalarının mücadele açısından mantıklı olacağını düşünüyorum. Mayıs ayından başlayarak bunların iki üç evrede yayılması söz konusudur. Çünkü tek seferde yumurtlamıyor ve bu dönem üç sefere yayılıyor ama mayıs ayında iyi mücadele edilirse diğer dönemde sayılarının iyice azalacağını düşünüyorum. İlaçlı mücadele çok maliyetli ve riskli bir yöntemdir. Siz sadece fındıklığınızı ilaçladığınızda bununla tam anlamıyla mücadele etmiş olmuyorsunuz. Evet ilaçlama bir yöntemdir ama öncelikli olarak çiftçilerimizin kendi gözlemleriyle mücadele etmesi gerekiyor. Mayıs ayında tarlalarına giderek gözlem sonucu bunları imha edenlerin bahçelerinde bunun zararını daha az görüyoruz.”

Haber: M. AYDIN