Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam, Yığılca ilçesine bağlı Aksu ve Hoşafoğlu köyleri sınırlarında bulunan YD Madencilik’e ait çimento fabrikası ile ilgili Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın sorularını yanıtladı. Çimento fabrikasının istihdam dışında ilçe ekonomisine bir katkısının olmadığını ifade eden Çam, yapılan araştırmalarda fabrikanın, bölgeye has bir ırk olan Yığılca Arısı’na zarar verdiğinin ortaya çıktığını hatırlattı.

“Çimento fabrikasının Yığılca ilçesine hiçbir faydası yok”

Yığılca ilçesinde faaliyetlerini sürdüren YD Madencilik’e ait çimento fabrikasının ilçe ekonomisine herhangi bir katkı sağlamadığını belirten Çam, “İstimlakları benden önce yapılmıştı. Bizden önceki yönetimler araştırmışlar ve oraları satın almışlar. Başka illerde çimento fabrikası olan yerlerde araştırılmış, sorulmuş çevreye ve arılara zarar veriyor diye, ama ben araştırmadım. Arıcılık Meslekyüksek Okulu var, orada öğretim görevlisi var Meral Kekeç hanım ve Münir hoca diyorlar ki; “Bu çimento bize zarar veriyor.” Bu araziler bizden önce satın alınmış, bu fabrikalar kurulmuş 300-500 milyon liralık yatırımlar yapılmış. Ben bunun hiçbir yerinde dahil değilim. Bize bir an önce bitirilmesi konusunda yetkililerden bilgiler geldi. Katma değer sağlayacak, istihdam sağlayacak diye. Fabrikayı çevre ve şehircilik devamlı takip ediyor. Bize net bir bilgi gelmiyor. Ben mühendis değilim, ama yapılan incelemelerde çevreye zarar vermediği belirtiliyor. Ancak mağara ile ilgili ne kadar o alana yaklaşılacak, bitişik olacak o konuda bize bilgi gelmedi. Bana göre ilçemiz bir faydası yok. Sadece istihdam ile hayat devam etmiyor. İlçemize de bu yatırımı yapanların ekonomik olarak destek olması lazım. Benim yolumu bozuyor. Esnaf ekmek yiyor diye ben müdahil olmak istemedim. Çünkü yukarıdan izin verilmiş. Bu maden işleri sayın cumhurbaşkanımıza bağlı, ruhsatları oradan veriliyor. İlçemize bir katkısı yok.” açıklamalarında bulundu.

 “Yığılca-Alaplı Yolu 2022 yılından bitecek”

Ünsal’a devam eden Yığılca – Alaplı yol çalışmaları hakkında da bilgi veren Çam, “Yığılca-Alaplı ile Yığılca-Düzce arasındaki yollarda, Karayolları Genel Müdürümüzün, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın girişimleri ve bizlerin de çabaları neticesinde 20 gün önce çalışmalara başlandı. Hızlı bir şekilde 7 km’lik yolun 2022 yılı bitmeden bitirileceğini bildirdiler. Pandemi döneminde bu yol için çok uğraşlar verdik. Bakanımızın daha önceki Düzce ziyaretinde bu yolun bitirilmesi için taleplerimizi ilettik. Sayın Bakanımız Adil Karaismailoğlu bize söz verdi. Ben Yığılca -  Alaplı arasındaki yolunda bitmesi için de talebimi ilettim. Kendisi bizi kırmadı.” dedi.  

“Yığılca – Alaplı yolu için taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyduk”

Yığılca - Alaplı yolunun ilçe için önemine de değinen Çam, “Ben buradan cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Yol deyince kendisi aklımıza geliyor. Ayrıca MHP Genel Başkanımıza, teşkilatımıza, milletvekillerimize, karayolları genel müdürümüze, valimize, il ve ilçe başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Bu yol için taşın altına elimizi değil gövdemizi koyduk. Çalışmalarımız 3 yıldır devam ediyor. “Yığılca yolu bitmez, göremeyiz.” diyenler inşallah 2022 yılında Alaplı-Yığılca yolunun bittiğini göreceklerdir. Yol deyinde Cumhur İttifakı geliyor. Bunu da sizin aracılığınız ile halkımıza iletmiş olayım. Viyadük için de cumhurbaşkanımızdan bir talebimiz olacak. Bu yol da tamamlanınca insanların ulaşımı kolaylaşacak. Bizim Yığılca, Düzce ve Alaplı’da sosyal olarak bağlarımız var. Ailelerimiz var. Ereğli’de bana gelen bilgiye göre 28 bine yakın nüfusumuz var. Aileler fındık zamanında, bayramda, cenazede, düğünde bu yolu kullanıyorlar. Demir çeliğe maden taşınıyor, çimento fabrikası kuruldu, çimento taşınıyor. Günlük 8 bin ton üretim yapılıyor. 500 tane tır ve onun haricinde binek otolar, ticari araçlar, yaz sezonunda denize gidenler var bu sebeple bu yol için bir ihtiyaç var.” diye konuştu.