Düzce’nin doğal güzellikleri ile ünlü, arıcılıkta marka olma yolunda ilerleyen Yığılca ilçesinde çimento fabrikasının yaydığı atıklar yüzünden arılar olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

Çimento fabrikası arıcılığı baltalıyor

Akademisyenler tarafından kirli sanayi kuruluşlarının arıcılığı baltaladığı yönünde yayınlanan birçok araştırma olmasına karşılık, Yığılca’nın bölgeye has arısı kirliliğin pençesinden kurtulamıyor.

Buna rağmen ilçede arıcılıkla uğraşan çiftçiler, sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle bal ürünlerinde marka olmak için durmaksızın çalışıyor.

Yığılca Bal Arısı, Ana Arısı, Damızlık Arı, Arı Ürünleri ve Tarım Ürünleri Üretimi ve Pazarlama Kooperatifi (Balköy Yığılca) Başkanı Said Cesur ile Yönetim Kurulu Üyeleri Turgut Ilgın ve Gökhan Alkan, Yığılca Ziraat Odası Başkanlığı’nı ziyaret etti.

"Balköy Yığılca" için ortak çalışma

Ziyaret kapsamında ziraat odası ile kooperatif arasında gerçekleştirilmesi planlanan marka kullanımı ve "Balköy Yığılca" markası adı altında satışı gerçekleştirilecek ürünlerin çeşitlendirilmesinde ortak hareket edilmesi ve marka değerinin artırılması çalışmaları hakkında görüşmeler gerçekleştirildi.

Kooperatif Başkanı Said Cesur, Balköy Yığılca markasını Türkiye'nin en önemli marka değeri olarak kazandırmayı, Türk Gıda Kodeksine uygun, doğal ve gurme yöresel ürünlerle pazara hakim olmayı amaçladıklarını belirterek, ilçedeki iki önemli kuruluşun bu konuda ortak hareket etmesinin önemli olduğuna değindi.

Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Yılgın ise Balköy Yığılca markası ile arıcılık ve tarım ürünlerinin değer kazanması için kooperatife ellerinden gelen desteği vereceklerini ifade etti.

Yığılca'da bal fiyatları belirlendi

Balköy Yığılca Kooperatifi, 2022 sezonunda satışı gerçekleştirilecek bal fiyatlarını belirledi.

Kooperatifin belirlediği fiyatlara göre, çiçek balının toptan kilogram fiyatı 300, perakende fiyatı 375 lira, yayla orman gülü balının toptan fiyatı 400, perakende fiyatı 500 lira, kestane balının toptan fiyatı 500, perakende fiyatı ise 600 lira olarak belirlendi.

"Yığılca arısı" Türkiye'nin 5. arı ırkı olarak tescillendi

Öte yandan bal üretimi, iğne uzunluğu, arı zehri ve propolis üretimin yanında iklim koşullarına dayanıklı olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulan Yığılca arısı, Tarım ve Orman Bakanlığı Evcil Hayvan Genetik Kaynakları Tescil Komitesi tarafından tescillenerek korunması gereken hayvan ırkı listesine alındı. Kırklareli, Hatay, Ege, Gökçeada arı ırklarının yanında Yığılca arısı da tescil aldı. Böylelikle 5. ırk arı olarak Türkiye'ye mal olmuş bir arı ırkı oldu, yani ulusal bir gen kaynağı olarak koruma altına alındı.