MHP Yığılca İl Genel Meclisi Üyesi Ramazan Muhterem Baltacı, Aksu ve Hoşafoğlu Köyleri sınırlarında bulunan YD Madenciliğe ait çimento fabrikasının, bölgenin en büyük mağarası olan Sarıkaya Mağarası’nı tahrip ettiği yönündeki iddiaları Öncü Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’a değerlendirdi.

Baltacı, Sarıkaya Mağarası’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Resmi Gazetede yayımlanarak sit bölgesi ilan edilmesinin ardından Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından sürekli denetlendiğini belirtti.

“Mağara sürekli kontrol ediliyor”

Sarıkaya Mağarasının turizmde ivme kazandırılması için çalışmaların artarak sürdüğünü kaydeden Baltacı, Kocaeli Kültür Koruma Varlıkları Derneklerinden, Sarıkaya Mağarası’na her yıl gelip, maden ocaklarından kaynaklı herhangi bir zayiat var mı, bir zarar görmüş mü, galerilerde ve sarkıklarda bir sıkıntı var mı? Diye kontrol ediyorlar. Bizde bunu sorduğumuzda, şu anda bir sıkıntı gözükmüyor. Sağ olsunlar Sayın Cumhurbaşkanımız mağaramızı sit alanına aldıktan sonra, zaten bundan sonraki süreçte çok sıkı takip edilecek. Biliyorsunuz milyonlarca yıl önce oluşmuş bir mağara burası. Biz bu mağaraya son 4 yıldır çok aşırı bir yatırım yaptık. Özellikle geçen sene 4 kilometrelik sıcak asfalt, 2 kilometre beton yol projesi yaptık. Bunun yanı sıra; MARKA ile sayın valimiz ve Yığılca Kaymakamlığı’mız arasında protokol yaparak milyonlarca liralık yatırım yapıldı buraya. Sarıkaya Mağarası’na elbette biz sahip çıkacağız. Sarıkaya Mağarası’nın şu anda Sayın Valimiz Cevdet Atay ve İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Hayri Şen bey de üzerinde duruyor, biz de bunu takip ediyoruz. Nasip olursa bu yıldan sonraki süreçte turizm potansiyeline sahip olacak. Bizlerde bu işte emek sarf ediyoruz, mesai harcıyoruz.” dedi.