Düzce’nin merkeze en uzak ilçesi olan Yığılca’da dönemin Belediye Başkanı Muzaffer Yiğit’in yoğun çabaları sonucu 2015 yılında çalışmalarına başlanan çimento fabrikası yine çevre kirliliği iddiaları ile gündemde…

Düzce Üniversitesi’nin akademik desteği ile arıcılıkta bir dünya markası olma yolunda ilerleyen kente çimento fabrikası kurmayı çevre katliamı olarak nitelendiren kesimler, söz konusu sanayi kuruluşunun çevreye ne ölçüde zarar verdiğini sorgulamaya devam ediyor.

Ormanlık alandaki ağaçlar sökülerek kurulan yatırım için ilk kazma vurulduğu günden bu yana tartışmaların odağında olan fabrikanın özellikle tarım ve hayvancılıkla geçinen yöre halkını olumsuz etkilediğini savunan CHP Yığılca İlçe Başkanı Zeynel Çamlı, yaptığı açıklamada adeta gözdağı verdi.

Son günlerde fabrikanın etrafındaki köylerden çok fazla şikayet almaya başladıklarını belirten Çamlı, fabrika yönetimini uyardı.

Yığılca’nın fabrika eliyle kirletilmesine göz yummayacaklarını her fırsatta dile getiren Çamlı, şunları kaydetti: “İlçemizde kurulan ve ‘çevreye çok az zarar verecek’ denen çimento fabrikasının gece kapanan filtreler ile çevresinde toz ve atıklar oluşmaya başlaması başta Aksu Köyü olmak üzere çevre köylerden de şikayetler geliyor. Şimdilik uyarıyoruz gereğini yapmazlarsa eylem için de hazırız.”   

Ağaoğlu başladı, Üstyapı bitirdi

Öte yandan Yığılca'nın Hoşafoğlu Köyü'nde 200 dönümlük alana kurulu bulunan fabrika için ilk kazma 2015 yılında ünlü Müteahhit Ali Ağaoğlu’nun şirketlerinden biri tarafından vurulmuştu. Daha sonra Üstyapı Grup’un devraldığı inşaatta duran çalışmalar 2018’in ocak ayında tekrar başlamıştı. Çevrecilerden yükselen ‘Doğaya ve Yığılca Arısı’na zarar verecek eleştirilerinin gölgesinde 2020 yılının yaz aylarında faaliyete geçen fabrikada, yılda ortalama 1,5 milyon ton üretim yapılıyor.

Ünsal yerinde yetkililere mikrofon uzatmıştı

İnşaatın tamamlanmak üzere olduğu günlerde Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam ile birlikte yatırımı yerinde gezerek fabrika yetkililerine mikrofon uzatan Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal, çimento fabrikasının çevreye zararını sorgulamıştı.

“Fabrikanın çalıştığını bile göremezsiniz”

Yığılca’da çevre dostu bir fabrikanın faaliyete geçeceğini vurgulayan Proje Müdürü Engin Şeviker,  “Türkiye’deki ve dünyadaki en modern fabrikalardan birisidir. Çevre dostu bir fabrikadır. Fabrikanın çalıştığını bile göremezsiniz. Atık sularımız yok çevreye atığımız ve zarar verecek hiçbir yönümüz yok. 5 mg toz çıkacak bu toz gözle bile görünmeyecek bir toz. Bir arabanın çıkardığı tozdan daha az bir toz çıkacak. Bunlar için milyon dolarlık filtreler var.” şeklinde yatırımı savunsa da bugün gelinen noktada yöre halkı yine ‘çevreyi kirletiyor’ tepkisi gösteriyor.