Tüm dünyada büyük bir kâbusa dönüşen Koronavirüs salgını nedeniyle insanlar, virüse karşı etkili besin maddelerine yöneldi. Birçok uzmanın bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için önerdiği bal, pandemi sürecinde bu yönüyle daha da revaç hale geldi.

 

"Yığılca Balı Türkiye'de büyük rabet görüyor"

Yığılca’da üretilen bal ve arı ürünlerinin, Türkiye genelinde büyük rağbet gördüğünü ifade eden Yığılcalı bal üreticisi Sadettin Arı, kendilerine gelen taleplere yetişemediklerini söyledi. Türkiye’nin dört bir yanından sipariş aldıklarını kaydeden Arı, “İlçemizde üretilen kestane balı ve acı bal (Orman Gülü Balı) Türkiye genelinde büyük bir rağbet görüyor. Bu sene iklim değişikliği nedeniyle, bal rekoltesinde düşüş yaşanmasından dolayı, buna paralel fiyatlarımız arttı. Gelen talepler arasında özellikle arı sütü, propolis gibi arı ürünleri de büyük rağbet görüyor. Şu anda kestane balı fiyatı 200 TL, acı bal ise 250 TL arasında” dedi.

“Sahte bal, ancak analizle anlaşılır”

İklim değişikliği nedeniyle bal rekoltesinde yaşanan düşüş nedeniyle fiyatların yükselmesi ile fırsatçıların merdiven altı bal üretimi yaptığını kaydeden Arı, sahte ballara karşı tüketicilerin dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Merdiven altı sahte bala karşı tüketicileri uyaran Arı, “Analiz dışında balın sahte olup olmadığını anlamanız çok zor. İnsanlar bal alışverişini ise güvendikleri yerden yapmaları gerekir. Kulaktan duyma sözlere inanarak bal almanız doğru değil. Balın gerçek olduğunu anlamamız için küçük bir belirti ise kavonoz içindeki balların bir süre sonra kristalleşip donuyor olması ve tereyağı kıvamını alması gerekiyor, fakat donma süreci balın çeşidine göre değişiklik gösterebilir. Bal donuyor ise, sahte bal değildir. Eğer bal donmuyor ise korkmalısınız” diye konuştu.  

HABER: Savaş ARI