Yığılca ilçesinde tarım ve Türkiye’nin tescili 5’inci tescili ırkı olan Yığılca Arısına zarar verdiği gerekçesi ile sık sık gündeme gelen YD Madenciliğe ait Çimento Fabrikası, nakliye için İzmit merkezli bir firma ile anlaştı. Yığılca insanına istihdam sağlamakla övünen fabrika yöneticilerinin bu hamlesine Yığılca Damperli Kasalı Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi üyeleri geçtiğimiz günlerde eylem yaparak cevap vermişti.

Nakliye için İzmit’ten çok sayıda kamyonun gelmesi üzerine bu akşam yeniden eylem yapan kooperatif üyelerine bu kez ilçe siyasetinden de destek geldi. AK Parti İlçe Başkanı Dursun Albayrak, MHP İlçe Başkanı İlhan Ercan ve MHP İl Genel Meclisi Üyesi Ramazan Baltacı eylemde, kooperatif üyeleri ile birlikte saf tuttu.

Eylen nedeniyle Düzce ve Yığılca ilçe jandarma ekipleri fabrika giriş ve çıkışında yoğun güvenlik önlemleri alırken, kooperatif üyelerini ikna etmek için Düzce İl Jandarma Komutanı Albay Naci Akkaş’ta bölgeye gitti.

“Dışarıdan gelen kamyonların nakliye için belgeleri yok”

Eylemi yakından takip eden Öncü Haber ekibine konuşan Yığılca Damperli Kasalı Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Bayram Kaptan, İzmit’ten gelen kamyonların taşıma için gerekli belgelerinin olmadığını öne sürerek, “Bizim sıkıntımız buradaki fabrikanın dışarıdan ekstra araç getirmesi. Burada fiyatlarımız ile ilgili de sıkıntılarımız var. Her 15 günde bir ayrıyeten araçlar geliyor. Bizim burada 130 tane aracımız var, 130 tane de üyemiz var. Bunlar işsiz, iş yok. Malumunuz bundan kısa bir süre öne bir sel felaketi oldu Yığılca’da ve biz bir ay boyunca araçlarımızı çalıştıramadık. Bu arkadaşlarımızın hepsinin borcu var ve bu arkadaşlarımızın hepsi de buradan iş bekliyor. Biz burada iş beklerken, tutuyor ayrıyeten İzmit’ten, şoförlerinden K-1 belgesi olmayan ve belgesi olmayan bir firma getiriyorlar buraya. Denetim var mı, yok mu ben bilmiyorum?” dedi.

“Bize verilen sözler yerine getirilmedi”

Taleplerinin kabul edilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini dile getiren Kaptan, “Burada fabrika kurulurken, bize burada Yığılcalılar ekmek yiyecek dendi. Burada Yığılca’nın insanı, Yığılca’nın arabası çalışacak dendi. Ama maalesef bizim araçlarımız çalışmıyor. Biz burada zahmet çekiyorsak, sıkıntı çekiyorsak burasının ekmeğini de bizim yememiz lazım. Bu akşam buraya jandarmamız geldi, Alay Komutanımız geldi konuştuk. Firmayı araştırdık, kayyum atanmış, bir başkası almış. Biz araçları buradan yükler gideriz diyorlar. Jandarmamız da dağılın diyor, arkadaşlarımızın hepsi borçlu, bu yüzden ben buradan kimseyi dağıtamıyorum kooperatif başkanı olarak.Taleplerimiz kabul edilmezse, burası bizim iş yerimiz, otururuz burada çayımızı içeriz. Sonuna kadar bekleyeceğiz. Burada arkadaşlarımız ekmeklerine sahip çıkacak” diye konuştu.

Saygın: “Firma yetkilileri ‘Fabrikayı Kapatırız’ diye bizi tehdit ediyor”

Caner Saygın isimli bir kamyoncu esnafı ise, firma yetkililerinin kendilerini fabrikayı kapatmakla tehdit ettiklerini belirterek,  “Bu fabrika buraya kurulurken dediler ki burada iş sahası yok, burası Yığılca’ya ekmek kapısı olacak diye bir sürü taahhütler verildi, hiçbiri yerine getirilmedi. Şimdi bizi muhatap alan bile yok. Başkanımızın da dediği gibi biz istiyoruz ki, bu memleketteyse bu fabrika, birileri de ekmek yiyecekse bu fabrikadan biz çalışalım, biz yiyelim… Bakıyoruz, farklı plakalı araçlar geliyor. Zaten biz buranın sadece damper yükünü çekiyoruz, silo bazlı yükünü aracımız olmadığı için çekmiyoruz. Biz ona bir şey demiyoruz zaten ama en azından damper yükünü bize bırakın. Ben geçen ay buradan 3 sefer yapmışım koca ayda 3 sefer. Dışardan gelen araçlar günde 2-3 sefer yapıyor. Maden bu fabrika buraya kuruldu ve Yığılcalı ’ya iş ekmek kapısı olacak dendi, bizim doğamızı çevremizi kirletiyor neden ekmeğini dışardan gelen adam yesin?  Fabrikayı kapatırım diye bizi tehdit ediyor: kapatırsan kapat! Yetkililerden kimseye ulaşamıyoruz… Burayı çok büyük vaatlerle kurdular, çok büyük reklamını yaptılar buranın, Yığılcalı ‘ya ekmek kapısı olacak falan diye ama biz Yığılcalılar olarak buradan faydalanamıyoruz ki” şeklinde konuştu.

Baltacı: Benim vatandaşım mağdur olacaksa, ben vatandaşımın yanındayım”

Kamyoncu esnaflarına eylemde destek veren Düzce İl Genel Meclis Üyesi Ramazan Baltacı ise, ilçedeki kamyoncu esnafının mağdur edilmesine asla göz yummayacaklarını kaydederek, “Tabii burada öncelikle haklı bir mücadelenin içinde bulunduğumuz için, biz de bu memleketin çocuğu olarak kamyoncu esnafımızın yanındayız. Ben kamyoncu arkadaşlarımla da görüştüğümde; bizim bugüne kadar çimento fabrikası ile yapmış olduğumuz sözleşmelerde, her hangi bir şekilde kamyoncularımız gösterdiği hiçbir aksaklık yok, vermiş olduğu taahhütleri yerine getirememezlik yok. Şimdi burada maksat amacının dışına çıktığı zaman, bizlerde bu memleketin çocuğu olarak vatandaşımızın yanındayız. Burada surda gedik açmaya gerek yok, inatlaşmaya gerek yok. Tabii ki biz de burada mücadelemizi, kolluk kuvvetlerine zahmet vermeden haklı bir şekilde sürdürüyoruz. Şuanda kamyoncu esnafımızın taleplerinin dikkate alınması noktasında, karşılarında bir muhatap göremedikleri için, bu gibi sonuçlar ortaya çıkıyor. Ama biz burada siyasi olarak, eğer bir ekmek mücadelesi varsa bizde vatandaşımızın yanında olacağız. Biz siyaseten fabrika yetkilileri ile görüştük. Dediler ki; bir diyalog ortamı kuralım, gerek kooperatifin yönetim kadrosu, gerekse ilçenin idari ve siyasi noktasındaki insanlar bir araya gelsin, bir uzlaşma ortamına girelim. Şimdi burada benim kamyoncum, vermiş olduğu taahhüdü  yerine getirmemiş olsa sıkıntı yok. Bu vatandaşlar burada yeri geldi hiç para kazanmadan nakliyesini yaptı. Neden kazanmadılar? Bugünlerde ekmek yemek için kazanmadılar. Dışarıdaki adam gelip buradaki yağlı ekmeği yiyecek, benim vatandaşımda mağdur olacaksa, biz vatandaşımızın yanındayız” açıklamalarında bulundu.

AK Parti Heyeti yarın köylülerle ile görüşecek

Öte yandan Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın ‘Yorumlu-Yorum’ programında gündeme taşıdığı YD Madenciliğe ait çimento fabrikası hakkındaki şikayetler ile ilgili de AK Parti yönetimi harekete geçti. AK Parti İl Başkanı Mustafa Keskin ve AK Parti Düzce Milletvekili Fahri Çakır, yarın fabrikanın sınırları içerisinde yer alan Aksu ve Hoşafoğlu köylerine giderek, vatandaşların fabrika ile ilgili şikayetlerini dinleyecek.