Yığılca'nın Hoşafoğlu Köyü'nde inşaatı yüzde 85 oranında tamamlanan çimento fabrikasının faaliyete geçmek için artık geri sayım başladı. 200 dönümlük alana kurulu bulunan fabrikanın yetkilileri ve Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam, Öncü Haber’e özel yaptıkları değerlendirmede, bölge halkının yüreğine su serpecek açıklamalarda bulundu.
İlk kazmanın 2015 yılında ünlü Müteahhit Ali Ağaoğlu’nun şirketlerinden biri tarafından vurulan daha sonra köklü bir firma olan Üstyapı Grup’un devraldığı çimento fabrikası inşaatında Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’ın sorularını yanıtlayan Proje Müdürü Engin Şeviker ve Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam, vatandaşların çevre ve sağlıklarını tehdit edecek hiçbir faaliyetin söz konusu olmayacağının altını çizdi.



Üretim 2020’de başlayacak


Devraldıkları inşaatta çalışmalara 2018’in ocak ayında başladıklarını belirten Proje Müdürü Engin Şeviker, şöyle konuştu:
“Allah nasip ederse önümüzdeki yılın 2020’nin mayıs ayında veya haziran ayında üretime geçmeyi planlıyoruz. Fabrikamız Türkiye’nin sayılı kapasitesi büyük fabrikalarından birisidir. İstihdam oluşturmak için buradayız. 400 – 500 kadar işçiye burada istihdam sağlayacağız. Bu çalışanların ailelerini de baz aldığımız da büyük bir istihdam sağlamış olacağız. Bu fabrika günlük devlete büyük miktarda katma değer vergisi sağlayacaktır. Devlet için büyük bir vergi rakamı söz konusu.”

“Liman en büyük beklentimiz”


İhracat için limana ihtiyaç duyduklarını ve bunun için Alaplı’da görüşmelerin devam ettiğini aktaran Şeviker, “Liman en büyük beklentimiz. Alaplı tarafında bir limanımız olursa dünya ya ihracat yapabileceğiz. Fabrikanın yüzde 85’i bitmiş durumda. Önümüz kış olmasına rağmen hava şartları zor ama biz fazla etkilenmeden bitirmeye çalışacağız.” dedi.

“Günlük 7000 ton çimento üretimi kapasitesi olacak”

Fabrika faaliyete geçtiğinde günlük kaç ton üretim yapılacağı hakkında da bilgiler veren Şeviker, şunları kaydetti:
“Günlük 7000 ton çimento üretimi yapacağımız kapasitesi mevcut. Yılda ortalama 1,5 milyon ton üretim yapabileceğiz. Buradaki üretimimizin amacı ihracat için. Tabii ki de çevrede çalışmak isteyen firmalarda elimizden gelen yardım sağlayacağız.”

“Bu ülkeden aldığımızı bu ülkeye veriyoruz”


Yığılca’da yatırım kararı alan Üstyapı Grup hakkında da bilgiler veren Proje Müdürü Engin Şeviker, şu ifadeleri kullandı:
“Üstyapı Grup daha önce Samsun’da da bir fabrika yaptı. Köklü bir firma. Bu ülkeden aldığımızı bu ülkeye verme mantığı var. Ortalama fabrika için 150 – 200 milyon $ para harcandı. Paraya baktığınız zaman devası bir yatırım. Burada devletimizin bize katkıları çok önemli, yollarımızı yaparsa, denizdeki limanlarımızın önünü açarsa biz ne kadar çok satarsak devlet de o kadar çok kazanır. Biz bunları tek başımıza yapamayız.

“Devletin bize destek olması lazım”


“Devletin bize destek olması lazım.” diyen Şeviker, ÇED Yönetmeliği noktasında yaşadıkları sıkıntıyı şöyle aktardı:
“Biz 2-3 yıl oldu çalışmalara başlayalı. Daha 1 km yol yok. Alaplı’da yol yok. Liman diyoruz onda da problemler çıkıyor. Devlet buraya ÇED vermiş. Bizden önce bu fabrikanın başka sahipleri vardı, biz onlardan devir aldık. Eski sahiplerine devlet burada bu işletme için ÇED vermiş.”

“Fabrikanın çalıştığını bile göremezsiniz”


Çevrecilerden yükselen “Doğaya ve Yığılca Arısı’na zarar verecek” yönündeki tepki sesleri ile ilgili de ise Proje Müdürü Engin Şeviker, Yığılca’da çevre dostu bir fabrikanın faaliyete geçeceğini vurguladı.Şevkier, “Türkiye’deki ve dünyadaki en modern fabrikalardan birisidir. Çevre dostu bir fabrikadır. Fabrikanın çalıştığını bile göremezsiniz. Atık sularımız yok çevreye atığımız ve zarar verecek hiçbir yönümüz yok. 5 mg toz çıkacak bu toz gözle bile görünmeyecek bir toz. Bir arabanın çıkardığı tozdan daha az bir toz çıkacak. Bunlar için milyon dolarlık filtreler var.” şeklinde konuştu.

“Kamyonlar için daha güvenli yola ihtiyaç var”


Yatırımcı olarak yerel yönetim ve devletten beklentilerini de sıralayan Şevkier, şu ifadeleri kullandı:
“Bizim beklentilerimiz ülke için devlet için. Buradaki mevcut trafik zaten köy yollarının ihtiyaçlarını anca karşılıyor. Günde 200-300 kamyon demek yolların daha güvenilir ve sağlıklı olması demektedir. Devletin bizim önümüzü açması gerekmektedir. Yerel yönetimden çok memnunuz. Fabrika faal vaziyete geçtiğinde daha çok istihdam sağlayacağız. Kamyoncusu, lastikçisi, sanayicisi ve esnafı kazanç sağlayacak. İnşaat sahasında 400 çalışan mevcut.”  

“Enerji hatları ve yolların bir an önce yapılması gerekiyor”


Enerji hatları ve yolların bir an önce yapılması gerektiğini belirten Şube Müdürü Cengiz Yürüker ise şöyle konuştu:
“İşletmemiz bittiğinde sizleri çiçek bahçemizde çay içmeye bekliyoruz. Fabrikamızın çalıştığını bile anlamayacaksınız. Fabrikanın çalışıp çalışmayacağını soracaksınız. Çok ileri bir teknolojiyle yapılmaktadır. Yüksek gerilim hatları var devletin birimlerinin biran önce eksiklerimizi tamamlaması lazım. Yollar, yüksek gerilim hatları, yapılması gerekmektedir. Toz ölçümleri devlet tarafından yapılmakta bizim elimizde değil. Enerji hatlarının ve yolların bir an önce yapılması gerekmektedir. İlave tesisler de yapılacak ama üretime başlayıp borçlarımızı ödemeye başlayıp yeni yatırımlar yapacağız.”

“Fabrika sadece ilçemize değil ilimize ve ülkemize büyük kazançlar sağlayacak”


Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam ise çimento fabrikası yatırımının ilçe için çok önemli olduğunu vurguladı. Başkan Çam, şöyle konuştu:
“İlçemizde kurulmakta olan çimento fabrikası sadece ilçemize değil ilimize ve ülkemize büyük kazançlar sağlayacağından eminiz. Kuruluş aşamasında biz siyasette değildik. Bir önceki firma çalışanları devletten ÇED iznini almıştır. Biz iktidara geldiğimizde firma burada faaliyetlerini devam ettirmekteydi. Biz de elimizden gelen bütün desteği firmaya sağlıyoruz. İlçe yönetimimizde mimar, mühendis ve jeofizik uzmanı gibi yetkililer olmadığı için, devlet bünyesindeki yetkililer zamanında Yığılca’mızda gerekli tatbikatı sağlayarak gerekli izinleri vermiştir.”

“Arılara hiçbir şekilde zarar verilmeyecek”


Yığılca’ya has olan arının çimento fabrikasından zarar görmeyeceğinin altını çizen Başkan Çam, şu ifadeleri kullandı:
“Bölgemizde hep arı üzerine spekülasyon yapıldı. Çimento fabrikası için Pınarhisar’a kadar gidildi. Arılara hiçbir şekilde zarar verilmeyeceği belirtildi. Fabrika çalışanları bize söz verdi. Çevre, insan ve hayvanlara zarar verilmeyeceğinin sözünü fabrika yetkililerinden aldık. Bunlar ülkemizin kalkındırılmasında yardımcı olacak projeler. Yakın zamanda hizmete girerek hizmete başlayacak olan fabrika ilçemize ve ülkemize çok büyük yarar sağlayacağına inanıyoruz. Fabrika yetkililerinden istihdamın Yığılca ve Düzce’den olmasını istedim.”

“Yollarımız bu kadar aracı kesinlikle kaldırmaz”


Bu büyük yatırımın ardından mevcut yolların kamyonları kaldırmayacağına ve çevre yollarına ihtiyaç olduğuna parmak basan Yığılca Belediye Başkanı Rasim Çam, şunları kaydetti:
“İki tane proje beyan etmiştim. Kuzey çevre yolu ve batı çevre yolu olarak. 50’ye yakın Yığılca’da madenler var. Mermer ocakları ve karter taşları madenleri var. Buradaki madenlerin Ereğli Demir Çelik Fabrikası’na nakliyesi var. Günde 300 tır geçiyor. Cadde ve sokaklarımız ufak. Ağır vasıta araçlar olduğu için yollarımız bozuluyor. 7 bin ton da çimento fabrikasından araçlar çıkacak bizim yollarımız bu kadar aracı kesinlikle kaldırmaz. Yetkililerimizin en kısa zamanda gerekenleri yapmasını istiyoruz. Ülkemize ve milletimize hayırlı olması diliyorum.”