İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklaması yaptı. Yılmaz, 2009 yılından bu yana her yıl kutlanan bu özel günün, zatürre ile ilgili farkındalığı artırmayı, koruma, önleme ve tedavi müdahalelerini geliştirmeyi amaçladığını belirtti. Hava yoluyla bulaşan mikropların, öksürme veya hapşırma yoluyla havaya karıştığını ve bu havanın solunmasıyla akciğerlere ulaşarak enfeksiyona yol açtığını açıkladı.

Duzce Saglik Muduru Yeniden Yasin Yilmaz Oldu 2F3C7E1

“ZATÜRRE HER YIL MİLYONLARCA İNSANI ETKİLİYOR”

 Yılmaz, çocuk ölümlerinin en önemli nedenlerinden birinin zatürre olduğunun altını çizerek, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, zatürre her yıl milyonlarca insanı etkiliyor ve özellikle gelişmekte olan ülkelerde çocuk ölümlerinin en önemli nedenlerinden biri olmaya devam ediyor. Ülkemizde de kış aylarında sıkça görülen zatürre, hastane yatışlarının önemli bir kısmını oluşturuyor ve tedavi giderleri ile iş-okul günü kayıplarına yol açıyor.” Açıklamalarında bulundu.

Zatürre belirtilerinin, hastalığın nedenine ve kişilerin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişebileceğini belirten Yılmaz, “En yaygın belirtiler; öksürük (balgamlı veya balgamsız), ateş, titreme, nefes darlığı, göğüs ağrısı, yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma ve baş ağrısıdır” diye konuştu.

TEDAVİ EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE AĞIR SEYREDİYOR

Zatürre riskinin, özellikle çocuklar, 65 yaş üstü bireyler, kronik hastalığı olanlar, sigara kullananlar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde daha yüksek olduğunu vurgulayan Yılmaz, tedavi edilmediği takdirde hastalığın özellikle bebekler, çocuklar ve yaşlılar gibi risk gruplarında ağır seyrettiğine dikkat çekti. Son 40 yılda zatürrenin öldürücülüğünün azalmış olmasına rağmen hala yüksek seviyelerde olduğunu belirtti.

KANSERDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ ANLATILDI KANSERDE ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ ANLATILDI

Zatüreden korunmak için alınabilecek önlemlerin önemine de değinen Yılmaz, kronik hastalıkların kontrol altına alınması, dengeli beslenme, hijyen önlemleri, sigara ve alkol alışkanlıklarının kontrolü, stresin azaltılması ve kişisel sağlık önlemlerine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, pnömokok ve yıllık influenza (grip) aşılarının uygulanmasının, zatürre görülme sıklığını ve ölüm oranlarını azaltabileceğini ifade etti.

Editör: Esengül Bulut