Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Öztemiz koordinatörlüğünde, Düzce Valiliği, Düzce İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, Düzce Ticaret ve Sanayi Odası ve Ziraat Odaları işbirliğiyle, fındık bahçelerinin en büyük düşmanı olan Amerikan Beyaz kelebeği zararlısına karşı mücadele programı başlatıldı.

Fındık bahçeleri sürekli kontrol edilmeli
Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısına karşı mücadele zamanının yaklaştığı bu kritik günlerde sürekli fındık bahçelerinin kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Amerikan beyaz kelebeğinin ilk çıkış zamanını belirlemek için Düzce’nin 8 ilçesine Mart ayında ışık tuzakları kurduklarını ve pilot ilçe olarak Gümüşova’nın seçildiğini dile getirdi. Amerikan Beyaz Kelebeği’nin gece aktif olduğunu belirten Öztemiz, kelebeklerin geceleri uçtuğunu, gündüzleri ise dinlenme halinde olduklarından dolayı mücadele zamanının belirlenmesinde ışık tuzağı kullandıklarını sözlerine ekledi.

22 Mayıs’ta ışık tuzakları ile yakalandılar
Amerikan Beyaz Kelebeği’nin 22 Mayıs 2017 tarihinde ışık tuzakları ile yakalandığını ve tüm fındık üreticilerinin bu uyarıyı dikkate almaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, zararlı ile mücadelenin önemine değindi.

Temmuz’un ikinci yarısına dikkat!
Amerikan Beyaz Kelebeği’nin döl sayısının bölgenin sıcaklığına ve gün uzunluğuna göre değişebileceğini söyleyen Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, zararlının Düzce’de 2 döl verdiğini ve normal şartlarda ikinci döle ait kelebek çıkışlarının Temmuz’un ikinci yarısında görülebileceğini dile getirdi.  Bu dönemde de aynı şekilde birinci dölde olduğu gibi zararlının yumurta ve tırtıl kolonilerinin popülasyonu dikkate alınarak mücadeleye karar verilmesi gerektiğini ifade etti.

“Çevreye en az zararı olan yöntemler kullanılmalı”
Prof. Dr. Öztemiz, “Eğer mücadele gerekli ise öncelikle çevreye en az zararı olan yöntemlere öncelik verilmeli ve uygun olan tüm mücadele yöntemleri kullanılmalıdır. Kimyasal mücadele uygulanacaksa çevreye ve faydalı böceklere en az zararı olan tarım ilaçları tercih edilmelidir. Doğal dengeyi bozmamak amacıyla özellikle dut ve orman alanlarında bulunan ağaçlarda mutlaka biyolojik preparatlarla mücadeleye önem verilmelidir.” dedi.

Haber:C.ÜSTÜNER