1 Eylül’de idrak edilecek Kurban Bayramı dolayısıyla başlayan 10 günlük bayram tatilinin en çok etkilediği yerlerden biri Acil Servisler oldu. Türkiye genelinde kamu personelinin idari izinli sayılmasıyla birlikte poliklinikleri hizmet veremeyen hastanelerdeki yoğunluk, Acil Servislere yapılan başvuru sayısında adeta patlamaya neden oldu.

Uzun bayram tatili nedeniyle poliklinik hizmeti alamayan hastalar acil servislere akın edince normal bir günde Acil Servise başvuru yapan hasta sayısı en az ikiye katlandı. Yoğunluk nedeniyle tepkili olan hasta ve hasta yakınlarına ellerinden gelen yardımı yapmak için çalışan Acil Servis görevlilerinden Acil Tıp Uzmanı Murat Soyduru konuyla ilgili Öncü Haber’e açıklamada bulundu.



2 yıldır Düzce Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servisi’nde görev yapan Soyduru, hastanede günlük ortalama 5 ila 6 bin civarında hasta giriş çıkışı olduğunu ifade ederek, Acil Servise ise 700 ile 800 arasında hastanın başvuru yaptığı söyledi.

Yarım günde hasta sayısı aşıldı
10 günlük Kurban Bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte polikliniklerin hizmet vermediğini dile getiren Soyduru, “Polikliniğe gelen hasta muayene ve tetkik ve tedavi amacıyla acil servise başvuru yapıyor. Biz normalde 700 ile 800 hastaya bakarken öğleden sonra olmasına karşın bu sayıyı aştık.” dedi.

Acil serviste 5 doktor görev yapıyor
Acil servisin büyüklüğünden dolayı doktorların alan alan görevlendirildiğini kaydeden Soyduru, “Her alanda bir doktor var. Acil Serviste 5 ayrı doktor görev yapıyor. Hastalarımız sırasını bekledikleri alanda bir doktor gördükleri için halkımız ‘Acil Servis bir doktor görev yapıyor’ şeklinde düşünüyor. Durum düşünüldüğü gibi değil. Travmada, sarı alanda, gözlem odasında, sarı alan 1-2’de bir doktor duruyor ve yeşil alan diye tabir edilen alanda da bir doktor görev yapıyor.” diye konuştu.

Günlük 1500 hasta başvuruyor
‘Acile gelen ve acil müdahale gerektirecek durumda olmayan yüzde 70-80 düzeyinde bir hasta grubu var’ diyerek devam eden Soyduru, “Buna bayram yoğunluğu da eklendi. Bu bizim bayram klasiğimizdir. Günlük ortalama bin 500’e yakın hasta girişi olur.” ifadelerini kullandı.

Sabır ve anlayış bekliyoruz
Soyduru, mevcut görevli sayısı ile hasta ve hasta yakınlarından biraz sabır ve anlayış beklediklerini sözlerine ekledi.

Haber:Y.SEVER