Düzce Üniversitesi tarafından düzenlenen ve vatandaşlar dahil, ilgi duyan herkesin katılım sağlayabileceği Açık Ders uygulaması, İstiklal Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Açık Ders uygulamasına; Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir, akademik ve idari personel, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.Her ayın üçüncü Çarşamba günü gerçekleştirilen Açık Ders uygulamasında, Düzce Üniversitesi Bağımlılıkla Mücadele Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBAM) Müdürü Öğr. Gör. Dilek Demirezen, sigara bağımlılığını ve bağımlılıktan kurtulma yöntemlerini anlattı.

"Bağımlılık istediğinde durduramamaktır”

Bağımlılığı kronik bir beyin hastalığı şeklinde nitelendiren Öğr. Gör. Dilek Demirezen, "Bağımlılık, fazla miktarda madde almak değil, istediğinde durduramamaktır." diyerek bağımlılığın acıdan kaçma, duyguları düzenleyememe gibi sebeplerle ortaya çıktığını ifade etti.

Günde bir paket sigara tüketen birinin kalbine 45 kg baskı yapmış hissine kapıldığını söyleyen Öğr. Gör. Dilek Demirezen, sigara tüketiminde; içmezsem sinirli olurum, içmezsem büyük tuvalete çıkamam, içmezsem kilo alırım, içmezsem uyuyamam, içmezsem dikkatimi toplayamam, içmezsem en yakın dostumu kaybederim, tek dostum yahu gibi koşullanmaların etkili olduğunu ifade etti.

“Yüzde 90 daha etkili”

Sigarayı kafada bitirmek gerektiğini önemle vurgulaya Demirezen, azaltarak bırakmanın yüzde 3 oranında etkisi olurken, birden bırakmanın ise yüzde 90 oranında etkili olduğunu katılımcılarla paylaştı. Sigara bırakmak için sıkça söylenen “Bir daha asla içmeyeceğim” cümlesinin bir tuzak olduğunu söyleyen konuşmacı, bu söylemin bağımlılara bir yük getirdiğini, bunun yerine daha naif cümleler kullanılması gerektiğini ifade etti.

“Koşullanmalarla sigaraları farkında olmadan tüketiyorlar”

Sigara kullananların çoğunun otomatik olarak belirli zamanlarda ve belirli şeylerle bilinçsizce tükettiğini dile getiren DÜBAM Müdürü Dilek Demirezen, “Kahvenin yanında sigara içilir, toplantı aralarında ya da molalarda sigara içilir, yemekten sonra sigara içilir gibi koşullanmalarla sigaraları farkında olmadan tüketiyorlar” diyerek, kişilerin sigaraya ihtiyaç duymasalar bile alışkanlıkları neticesinde sigara tüketimini artırdıklarını vurguladı.

Sigara içmenin bulaşıcı psikolojik bir hastalık olduğunu söyleyen Dilek Demirezen, “Sigara içmek bulaşıcı bir psikolojik hastalıktır. Kuşaktan kuşağa görerek, duyarak bulaşır. Bu kitlesel bir hatalı programlamadır. Psikolojik bağımlılığın temelinde bu bilinçaltı yanlış kodlamalar yatmaktadır. Bu kodlamaların kaynağı; çevremizdeki sigara içen insanlar, çizgi film kahramanları ve sigara içilen binlerce film sahnesidir” şeklinde konuştu.

Program sonunda yaptığı başarılı çalışmalar ve sunumu için DÜBAM Müdürü Öğr. Gör. Dilek Demirezen’e Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerif Demir tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.