Düzce’nin Melensuyu Koruma Havzası içine alınmasının ardından gündeme gelen ancak 10 yıldır yapım aşamasına geçilemeyen atıksu arıtma tesisleri konusunda bekleyiş sürerken, yapılan bir araştırma, içmesuyu arıtma tesislerinde de durumun pek parlak olmadığını gözler önüne serdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde yapılan çalışma kapsamında ülke genelinde 193 arıtma tesisi incelendi. Arıtma kalitesi, ölçtüğü parametreler, içmesuyu ile ilgili sağlamış olduğu güvence, tesisin kalitesi açısından değerlendirildiğinde Türkiye’de 3 arıtma tesisinin revizyona ihtiyaç duymadığı tespit edildi. Bunlar Sakarya, Ankara ve Kocaeli olarak sıralandı. Bunların dışındaki diğer illerdeki bütün arıtma tesislerinde revizyona ihtiyaç duyulduğu gerçeği Düzce'deki mevcut içmesuyu arıtma tesislerinin elden geçirilmesi gerektiğini ortaya çıkardı.

"Sakarya’da su çeşmeden içilir"

Öte yandan Düzce gibi depremden sonra altyapısı büyük darbe gören Sakarya, yürütülen ciddi çalışmaların karşılığını görmeyi sürdürüyor. Başkan Zeki Toçoğlu, “İçmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu altyapısına yaptığımız yatırımlara hem şehir merkezinde hem ilçelerimizde devam ediyor. Bizler biliyoruz ki sağlam altyapıya sahip bir şehir sağlam temeller üzerinde yükselecektir. Vatandaşlarımızın musluklarından kaliteli içmesuyu akması noktasında da ciddi çalışmalar hayata geçiyoruz. İnşa ettiğimiz ileri teknoloji ile donatılmış içmesuyu arıtma tesisleri ile de suları yüksek kalitede arıtarak vatandaşlarımızın musluklarına ulaştırıyoruz. Hamdolsun bu gayretlerimizin karşılığını da alıyoruz. Ülke genelinde 193 arıtma tesisi arasında revizyona ihtiyaç duyulmayan 3 şehirden birisi olduğumuza ilişkin veriler açıklandı. Sakarya’da su çeşmeden içilir diyoruz. İlgili kurumların uzmanları tarafından yapılan çalışmalar da bunu doğruluyor.” ifadelerini kullandı.

Haber: C.ÜSTÜNER