Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) “görünmez katil” tanımını yaptığı hava kirliliği için Türkiye’deki mevcut durumu ortaya koyduğu tabloda, Düzce’nin 79 ille birlikte kirlilik sınır değerinin çok üzerinde yer aldığı belirlendi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı rapora göre Türkiye’de neredeyse 81 ilin tamamında hava kirliliği hakim durumda ve tehlike giderek artıyor. Hava kirliliğinin etkisini artırdığı iller arasında bulunan Düzce’de kirlilik kış mevsimiyle beraber artış gösterdi. Örgütün verilerine göre, Düzce’de havadaki kirletici parametreyi gösteren ve ulusal sınır değeri 80 olan partikül madde düzeyi 95 metreküp olarak tespit edildi. Örgütün sınır kabul ettiği değerlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kabul ettiği sınır değerlerine göre çok düşük olduğu göz önünde bulundurulursa tehditin ne denli büyük olduğu görülüyor.



Örgütün verilerine göre, akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 36, KOAH’a bağlı ölümlerin yüzde 35’i, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 34’ü ve kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 24’ünün sorumlusu yine hava kirliliği.

Örgütün standart değerlerine göre Türkiye’de hava kirlilik oranının yıllık ortalaması normal değerlerin altında kalan yani havası temiz tek il Çankırı. AB kriterlerine göre temiz il sayımız 18. Bakanlık kriterlerine göre değerlendirildiğinde havası temiz il sayısı 41’e çıkıyor.