Çevrenin önemine ve doğayı korumak için toplumsal farkındalığa dikkat çekmek için her yıl etkinliklerle kutlanan Çevre Haftası'nda Düzce'nin yaşadığı sıkıntılar masaya yatırılmaya devam ediyor. Hafta kapsamında düzenlenen konferans ve panellerle hava kirliliği başta olmak üzere çevreyi olumsuz etkileyen faktörler bir kez sorgulamaya açılıyor. Konunun uzmanlarınca "Doğanın insanlara ihtiyacı yoktur, fakat insanların doğaya ihtiyacı vardır" tezi üzerinden Düzce'yi yaşanabilir halde gelecek kuşaklara bırakmak için atılması gereken adımlar sıralanıyor. Bu alanda bir çok sıkıntıyla boğuşmasına nüfus, araç sayısı, yapılaşma ve sanayileşmedeki artış da eklenince sorunları katlanan Düzce'de çözüm için acil olarak harekete geçilmesi görüşünde birleşiliyor.

Panellerle sorunlar irdeleniyor

Düzce Üniversitesi ve Düzce Doğa Okulları ortaklığıyla düzenlenen “Kentler, Çevre ve Biyoçeşitlilik” Paneli'nden sonra Düzce Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün koordinasyonunda Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Hava Kirliliğinin Sağlığa Etkileri” başlıklı panel ile de Düzce'de yaşanan problemlere işaret edilerek, sağlıklı bir kente dönüşmek için yol gösterildi. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele; Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Peri Meram Arbak ve Doç. Dr. Ege Güleç Balbay ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden Çevre Mühendisi Ufuk Akmaz ve Şehir Plancısı Hacer Taşkın konuşmacı olarak katıldı.

Hava kirliliğini azaltmanın yolları

Şehirlerde hava kirliliğini azaltmak için yapılması gereken çalışmalar konulu bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Peri Meram Arbak, yürümenin ve bisiklete binmenin hava kirliliğini azaltmasının ve daha mutlu kent oluşumlarına yol açmasının yanı sıra diyabet ve şişmanlık riskini düşürdüğünü ve ulaşıma ayrılan kaynakları da azalttığını ifade etti. Düzce’de yaya trafiği ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Arbak, kirletici araçların şehirlere girişinin engellenmesi, hava kalitesine saygılı bir inşaat sanayisi kurulması, inşaat yıkımı ve yapımında ortaya çıkan tozu azaltacak önlemlerin alınması, düşük enerjili bina yapımının teşvik edilmesi ve hava kirliliğine sebep olan eski araçların havayı daha az kirletecek şekilde yeniden uyarlanması gibi önlemler üzerinde durdu. Prof. Dr. Peri Meram Arbak, kentleri yeşillendirmenin önemini de vurguladı.

"Yılda 7 milyon erken ölüme yol açıyor"

Doç. Dr. Ege Güleç Balbay, “Düzce İlinde Hava Kirliliği ve Solunum Hastalıkları” başlıklı sunumuna hava kirliliğinin tanımını yaparak başladı. Düzce’deki hava kirliliğiyle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Balbay, hava kirliliğinin yılda 7 milyon erken ölüme yol açtığına dikkat çekti ve “Akciğer sağlığımız için hava kirliliğini önlemeliyiz.” ifadesini kullandı. Düzce'deki çevre sorunlarına daha fazla vakit kaybı yaşanmadan çözüm getirilmesi gerektiği mesajı verilen panel, gerçekleştirilen sunumların ardından sona erdi.

Haber;C.ÜSTÜNER