Çilimli Topçular Mahallesi’nde ikamet eden 47 yaşındaki Ramazan Altun’a, yaşadığı sağlık sorunlarının ardından doktorlar sigarayı bırakmasını tavsiye etti. Kızının yönlendirmesiyle Atatürk Devlet Hastanesi bünyesindeki sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran Altun, ilaç tedavisinin ardından 31 yıldır kullandığı sigaraya “elveda” dedi. Sigarayı bırakmanın hem sağlık açısından hem de maddi açıdan büyük yararını gören Altun, bunu arkadaşlarına da anlatınca mahallede yaklaşık 50 kişinin sigarayı bırakmasına vesile oldu.

ALTUN: DOSTA DÜŞMANA HERKESE TAVSİYE EDİYORUM!

Altun, “Geçmişte bırakmak için denedim ama olmadı. Çocuğumun hatırıyla doktora başvurdum. Doktorumun verdiği ilacı kullanmaya başladıktan 9 Gün sonra sigarayı bıraktım. Ağustos başından bu yana da sigara kullanmıyorum. Daha sonra köyde eşime dostuma tavsiye ettim. Bana inanan arkadaşlarımda aynı şekilde kullandıkları ilaçla sigarayı bıraktı. Dosta düşmana herkese tavsiye ediyorum.”dedi.

HAYATINI DEĞİŞTİRDİ

Altun, kendisi gibi sigarayı bırakan arkadaşlarıyla her gün buluştuğu mahalle kahvesinin bahçesinde sigara dumanından uzak tertemiz vakit geçiriyor. Sigarayı bıraktıktan sonra yaşadığı değişimi Altun, şöyle anlattı:

“Ben ilk hastaneye gittiğimde ikinci kattaki merdivenlere çıkamadım. Yarısında dinlenmek zorunda kaldım. 3. Kontrole gittiğimde hiç yorulmadığımı hissettim. 3 aydır hiçbir istekte de bulunmadım. Devlette ücretsiz veriyormuş. Herkese tavsiye ediyorum.”

Ramazan Altun’un tavsiyesi ile sigarayı bırakanlar da hayatlarında büyük bir değişim olduğunu aktardı


Yaklaşık 50 kişinin sigarayı bıraktığı Topçular Mahallesi’ndeki hastalarını ziyaret eden Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Selim Erkan Akdemir’den poliklinik ve tedavi yöntemi hakkında bilgiler aldık.

“Hastanemizde sigara bıraktırma polikliniği yaklaşık 2 yıldır faaliyette. Ancak Mart 2015’de sigara bıraktıran ilaçların ücretsiz dağıtılmaya başlanmasıyla birlikte hasta sayımız arttı. Ağustos ayında Topçular Mahallesi’nden 1 kişinin sigarayı bırakmak için başvurarak bırakmasının ardından aynı mahalleden başvuru sayısı arttı. Şuanda yaklaşık 50 kişi sigarayı bıraktı.”

İLAÇLAR ÜCRETSİZ

Akdemir, Tedavi yöntemini şöyle anlattı: “En sık kullandığımız yöntem ilaçla tedavi. Bir iki çeşit hapımız var. Hastanın durumuna göre uygun hapı seçiyoruz. Yaklaşık 10 günden sonra sigarayı bırakıyorlar. Yaklaşık 2-3 ay sonra sigarayı tamamen bırakıyorlar. İlaçlarını biz yazıyoruz. Sağlık müdürlüğümüzdeki halk sağlığı biriminden ilaçları temin ediyorlar. Bu ilaçları ücretsiz alıyorlar. 1 kutusu 1 aylık. Tekrar kontrole geliyorlar,2-3 ay sonra tamamlıyorlar. Şuanda 900 kutuya yakın ilaç verdik. Yaklaşık 500den fazla hastamız sigarayı bıraktık.”

DR. AKDEMİR: YETERKİ KARAR VERSİNLER

Dr. Akdemir, sigarayı bırakmak isteyenlere de tavsiyelerde bulundu. Akdemir, “öncelikle gerçekten kurtulmak istorum diye karar vermeliler. Çünkü sigara salgın bir hastalık. Gerisini bize bıraksınlar. Yeterki bize gelsinler. Bırakmak sorun değil, yeter ki o kapıdan içeri girsinler.”dedi.

Düzce’de koruyucu ve önleyici çalışmalar doğrultusunda Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi ve Atatürk Devlet Hastanesi bünyesindeki sigarayı bırakma polikliniklerinde haftanın her günü hizmet veriliyor. Sigarayı bırakmaya karar verenlere, anket araştırmaları, danışmanlık hizmeti, laboratuvar testleri, karbon monoksit ölçümü uygulamaları sonrasında nikotin bağımlılık derecesi değerlendirilerek hekim uygun gördüğü takdirde sigara bıraktırma ilacı veriliyor.

Haber;S.KAŞKIR