Yılda yaklaşık 175 bin teşhis
Düzce İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla bir açıklama yapıldı. Kanser hastalığının belirtileri, korunma yolları ve ölüm oranlarına ilişkin bilgiler verilen açıklamada kanser taramalarının, 2013 yılında tüm illerde aile hekimliklerine entegre edilerek kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada gelen önemli bir toplum sağlığı problemi olduğu belirtildi. Kanserden korunmanın önemli olduğu ifade edilen açıklamada, Türkiye'de yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğu vurgulandı. Türkiye'deki kanser vakalarının önemli kısmının sigara ve obeziteyle ilişkili olduğu belirtilen açıklamada, sadece bir sağlık sorunu olmayan kanserin sosyal ve ekonomik yönleriyle insan haklarını etkileyebilen bir sorun olduğu ifade edildi. Düzce'de ve tüm Türkiye’de hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) meme, kolorektal ve serviks kanserlerine karşı tarama hizmetlerinin ücretsiz verildiği hatırlatılarak, vatandaşların kanser taramalarına daha kolay ulaşabilmesi için mahallelere kadar giderek mobil KETEM araçlarıyla verilen hizmetlerin önümüzdeki yıllarda tüm yurt geneline ve İlimizde de yaygınlaştırılmasının hedeflendiği belirtildi.
Belirtiler
Tuvalet alışkanlıklarında oluşan değişiklikler, uzun süren, iyileşmeyen yaralar, beklenmeyen kanama ve akıntılar, meme veya başka organlarda elle hissedilen şişkinlikler, yutma güçlüğü veya hazımsızlık, nedeni bilinmeyen kilo kaybı, siğil ve benlerde belirgin değişiklik, uzun süren ses kısıklığı ve öksürük, sebebi bilinmeyen ateş, ağrı ve geçmeyen halsizlik hali. Bu bulgular her zaman kanser demek değildir. Ancak sebeplerinin bilinmesi gerekmektedir. Kanser bulaşıcı bir hastalık olmayıp, erken tanısı ve tedavisi mümkün bir hastalık grubudur. Kanserde erken tanı önemlidir. Türkiye'de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur. Kansere bağlı ölüm oranları ise erkeklerde akciğer yüzde 31, prostat yüzde 10, kalın bağırsak yüzde 10 iken kadınlarda akciğer yüzde 25, meme yüzde 15 ve kalın bağırsak yüzde 11 olarak kayıtlara geçti.
Kanserden korunma yolları
Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Korunmada, başta sigara ve alkol olmak üzere, kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir.  Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneş ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir. İyi beslenmek; temiz çevrede yetişmiş ve kimyasalların bulaşmadığı gıdalarla beslenmektir ve az yemektir. Et, tahıl, meyve ve sebzeler, baklagiller, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar beslenmenin ana öğeleridir. Dengeli beslen, hareket et ve iyi dinlen. Sık sık açık alanlara çıkmak, tatil yapmak, akrabaları ziyaret etmek moralimizi yüksek tutar. 

Haber: H. İŞCAN