Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, açıkta gıda satışı ile ilgili yaptığı açıklamada; gıda üreten ve satan işyerlerinin gıda mevzuatında belirtilen hükümlere uyması gerektiğini vurguladı. Ambalajsız ekmeklerin market dışı açık alanlardaki dolaplarda satılmaması uyarısı yapan Kabaoğlu, “Yaz aylarının yaklaşması ile toz ve mikrobial faaliyetler artacak. Açıkta gıda satışı ve tüketimi gıda güvenliği ve insan sağlığı açısından uygun değil.” dedi.

İl Müdürü Kabaoğlu, yapılacak denetimlerde açıkta ambalajsız ekmek ve simit gibi gıda satan esnafın tespiti halinde yasal yaptırıma maruz kalabilecekleri konusunda ilgililere uyarılarda bulunarak, tüketicilerin gıda ile ilgili her türlü şikâyetlerini Alo 174 Gıda hattına bildirmesini istedi.

Öte yandan Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğine göre, ambalajsız ekmeklerin; kapalı kasalarda ve araçlarda nakledilmesi ve market içindeki dolaplarda satılması ve müşterinin el değmemesi için; satıcıların dolaplarda gıdaya uygun eldiven bulundurması gerekiyor. Ambalajsız ekmek satılan kapalı ortamdaki dolap ve tezgâhlarda; ekmeğin adı, bileşenler listesi, alerjen uyarısı, tavsiye edilen tüketim tarihi, üreticinin ticari unvanı, adresi ve menşe ülke gibi zorunlu bilgileri içerir etiket ile ayrıca net gramajı gösterir büyük yazılı etiket bilgilerinin tüketicinin göreceği ve talebi halinde verilecek şekilde hazır bulundurulması gerekiyor.

 

 

 

 

Haber;C.Üstüner