Mustafa Kemal ilk okulu tarafından Gençlik ve Spor Merkezinde Düzenlenen çocuk-ergen sorunları ve çözüm yöntemleri ile ilgili düzenlenen seminerde Uzman Psikolog Özkan Şenol okul velilerine çocuklarıyla iletişim kurabilmek için hem kendilerini daha fazla geliştirmeleri hem de çocuklarına vakit ayırabilmeleri gerektiğini söyledi.


Çocuklarla iletişim kurulamaması, teknoloji bağımlığının çocuklar üzerinde daha yaygın hale gelmesi, stres ve sınav kaygılarının yaşanması Türkiye'nin çok büyük sorunları arasında yer alıyor. Bu konu hakkında 61 ili gezmiş ve yaklaşık 2 bin seminer düzenlemiş olan Uzman Şenol, sorun çocuklarda değil aslında ailelerde dedi.


Çocuklarla iletişim kurma noktasında ilgi konusunu belirten Şenol, anne ve baba rolünü yaparsa çocuğunda rollerini yapacağını söyledi. Çocuklarla iletişimde özellikle annenin aşırı derecede ilgilenmesi ve babanında vakit bulamamasının yanlış olduğunu vurgulayan şenol bu kouda aileleri uyardı.

Çocuğun üzerine aşırı derecede düştüğünüz zaman çocukta size karşı bir bağımllık oluşuyor. Bağımlı olan çocuklarda özgüvenden tutunda sınav heyecanına kadar herşey oluşabiliyor.
Annenin ise bazı işleri babaya bırakması gerekiyor. Çünkü bizde genelde bütün İşleri anne aldığı için çocuk anneye daha bağımlı hale geliyor ve annenin marifeti kadar çocuk büyümüş oluyor. Buda bizim için büyük bir sıkıntı oluşturuyor.

Teknoloji bağımlıllığı konusuna da değinen psikolog şenol bilgisayarın kendi başına şikayet edilecek birşey olmadığını ve çocukların ders çalışmama probleminin olduğunu söylerken çocuklarınızın odasına bilgisayar koymayın dedi.

Lise ikiye gitmeden önce çocuğa cep telefonu ve bilgisayar alınmaz diyen Şenol, çocukları teknoloji bağımlılığından kurtarmanın yollarını şu şekilde sıraladı: İlk yapılması gereken şey teknolojyi odasından kaldırmak. Ödevleri olabilir ama odasında durmasın çünkü odasında durduğu zaman sıkıntı meydana çıkıyor. Lise ikiye gitmeden önce çocuğa cep telefonu ve bilgisayar alınmaz. Alınırsa aileler acısını ve problemini yaşar. Fakat biz eken alıp çocuğa alışkanlık haline geliyoruz ve heveslendi diye çocuğa bu tür şeyler alınıpta verilmez.

 

Haber; Ö.ZENGİN