Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvansal ve bitkisel gıda üretimi yapan işletmeler ile gıdaları satışa ve toplu tüketime sunan işletmelere Onay ve Kayıt Belgesi alma zorunluluğu getirdi.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, gıda işletmelerinin kayıt ve onay belgelerini almaları için bir aylık zamanlarının kaldığını, 31 Aralık 2013 tarihine kadar belgelerini almayan işletmelerin idari para cezası ile karşı karşıya kalacağını söyledi.

İl Müdürü Harun Kabaoğlu, “17 Aralık 2011 tarihinden önce çalışma izni ve gıda sicili belgesi almış ve halen faaliyet gösteren gıda işletmelerinin de bu kapsamda bulunduğunu, mevzuat gereğince tüm gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerleri olan market, manav, bakkal, büfe, pastane, kasap, şarküteri, balıkçı, kuruyemişçi, aktarcı, pazarcı, toptancı, seyyar satıcı, halci, lokanta, restaurant, yemekhane, dönerci, fast-food, kafe, bar, kahvehane, çay ocağı, kantin ve gıda ambalajı üreten ve satan işyerleri vb. tüm gıda işyerlerinin İl veya İlçe Müdürlüklerimize başvurarak kayıt veya onay işlemlerini yaptırarak belgelerini almaları gerekmektedir” dedi.

İl Müdürü Harun Kabaoğlu ayrıca, 31 Aralık 2013 tarihine kadar kayıt belgesi almayan gıda üretim işletmelerine 2 bin 560 Türk Lirası, satış ve toplu tüketim işletmelerine ise bin 279 Türk Lirası, Bakanlıktan onay alması gerektiği halde, onay almadan üretim yapanlara 12 bin 801 Türk Lirası, depo ve satış yerlerine ise 6 bin 400 Türk Lirası idarî para cezası uygulanarak bu işletmelerin faaliyetinin durdurulacağını bildirdi. Kabaoğlu, Düzce’de faaliyet gösteren tüm gıda işletmelerinin mağdur olmaması için yıl sonuna kadar faaliyetleri ile ilgili işlemlerini tamamlayarak kayıt veya onay belgelerini almaları gerektiğini söyledi.

 

Haber: S.KAŞKIR