Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi Dahiliye Doktoru Uzm. Dr. Harun Olgun, kış aylarının beraberinde getirdiği hava kirliliği ve soğuk havanın birçok hastalığı tetiklediğini belirterek, özellikle kronik astım hastalarının bu aylarda çok dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Isınmak için kullanılan kalitesiz kömürün yol açtığı hava kirliliğinin özellikle astım ve bronşit hastalarını olumsuz etkilediğini dile getiren Olgun, sisli havaların bu tür hastaları etkilediğini söyledi. Bu tür hastaların özellikle hava kirliliğinin arttığı akşam saatlerinde ve sisli havalarda kesinlikle dışarı çıkmaması gerektiğini kaydetti.

Hava kirliliğinin sadece astım hastalarını değil tüm insanları tehdit ettiğini dile getiren Olgun, kronik kalp, böbrek, karaciğer hastalarının da kirli havadan olumsuz etkilendiğini ve hastalıklarını ağırlaştırabildiğini ifade etti.

Olgun, astım hastalarının dışarı çıkmaları halinde yüzlerini atkı ile örtmeleri, burundan nefes almaları ve ilaçlarını düzenli kullanmaları tavsiyesinde bulundu.

Özellikle kış aylarında artış gösteren ve iyileşmeyen öksürüklerin de hafife alınmaması gerektiğini belirten Olgun, “inatçı öksürük için mutlaka doktora başvurun.” dedi.

Olgun, Özellikle kış aylarında grip, soğuk algınlığı ve diğer hastalıklara karşı savaşabilmek için antibiyotik yerine bol sıvı ve istirahat tercih etmelerini istedi.

Haber: S. KAŞKIR