7 aylık kalp hastası bebeğini geçirdiği gribal enfeksiyon sonrası tedavi gördüğü Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde kaybeden Yusuf Sezer, bebeğini toprağa verdiği gün Düzce'de çocuk kardiyoloğu görev yapana kadar uğraş vereceğine dair kendine söz verdi. Acılı babanın bebeğinin tedavisi sırasında yaşadığı sıkıntılar Düzce'deki farklı branşlardaki hekim eksikliğini tekrar gündeme taşıdı.

 

Bir çok ilde çocuk kardiyoloğu yok

Düzce'deki kamu ve üniversite hastanelerinde önemli ihtiyaç olan çocuk kardiyolojisi uzmanı için bugüne kadar yapılan girişimlere karşılık sonuç alınamamasının altında ise uzman eksikliği yatıyor. 2011 yılında dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın bir soru önergesine verdiği yanıt, 60 ilde çocuk kardiyoloğun bulunmadığını, Türkiye'deki çocuk kardiyolog sayısının ise sadece 116 olduğunu ortaya koymuştu. Çocuk kardiyoloğu bulunan iller arasında başı Ankara çekerken başkenti İstanbul ve İzmir takip ediyor. Bu durum da özel ihtisas gerektiren çocuk kordiyolojisi noktasında tercihin nüfus yoğunluğuna bağlı olarak büyük şehirlerden yana kullanıldığını gösteriyor.

Düzce'de hiç görev yapmadı

Bugüne kadar çocuk kardiyoloji uzmanının hiç görev yapmadığı Düzce'de yenidoğan uzmanı, çocuk nefrolojisi uzmanı, çocuk nöroloğu ve çocuk psikiyatristi alanlarında da ihtiyaç bulunuyor. Düzce Üniversitesi Hastanesi'nde çocuk hastalıklarına ilişkin tüm branşlarda hizmet verilmesi adına Başhekimlik tarafından gerekli girişimlerde bulunduğu öğrenilirken kamu hastanelerindeki bu önemli eksikliğe ilişkin çalışmalar hakkında ise Düzce Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Zülfü Kılıç'tan bilgiler aldık.

Kardiyolog eksikliği de var

Türkiye'de çocuk kardiyolojisi uzmanı sayısının tüm illere yetecek düzeyde olmadığına vurgu yaparak açıklamalarına başlayan Kılıç, "Çocuk kardiyoloğu gibi çocuk nefrolojisi uzmanı sayısı da çok az. Düzce'de sorun sadece çocuk kardiyolojisi alanında yok. Kardiyolog eksikliği de bulunuyor. 1 kordiyoloğumuz vardı, yakın tarihte 2.'si geldi." dedi.

Nüfus yoğunluğuna göre atama yapılıyor

Düzce'ye çocuk kardiyoloğu kazandırmak için çabaladıklarını ancak hekim sayısındaki yetersizlikliğin en önemli engel olduğuna dikkati çeken Kılıç, "Sağlık Bakanlığı'na ne kadar baskı yaparsak yapalım, bakanlık, planlamasına göre ilerler. Nüfus yoğunluğu ve hasta sayısına bakarak atama yapılır. Örneğin 500 bin ve üzeri nüfuslu şehirler önceliklidir. Nüfus nerede kalabalıksa orada görevlendirme yapılır." şeklinde konuştu.

Düzce'de kaliteyi arttırır

Düzce'de görev yapacak bir çocuk kardiyoloğunun şehrin sağlık hizmetindeki kalitesini arttıracağını belirten Kılıç, "Sevk oranımız düşer, yatış oranımı artar ve kaliteyi arttırır. Biz sürekli elde etmek için çabalıyoruz. "Olmaz" diye bir şey yok. Ama hekimlerin de kısa sürede ilden ayrılmaması önemli. Doktorlar sürekli değişiyor. Mecburi hizmetle geliyorlar, görev süresi dolunca gidiyorlar. Düzce'ye kalıcı kadroyla gelecek doktorlar lazım." diyerek bir diğer soruna parmak bastı.


Haber:C.ÜSTÜNER