Türkiye'deki tüm doğumlar arasında sezeryan oranı 1998 yılında yüzde 14 iken, 2007 yılında yüzde 36, 2010 yılında ise yüzde 45.4 olarak gerçekleşti. Sağlık bakanlığı aralarında Düzce'nin de bulunduğu 16 ilde bu oranın diğer illere oranla bir kat arttığını bildirerek oranın düşürülmesi için çalışmalar başlatıldığı ifade edildi.

2009 yılında Kayseri, Edirne ve Burdur'da sezaryenle doğum oranının diğer illere göre iki kat, Antalya, Isparta, Çanakkale, Tokat, Düzce, Osmaniye'de 1,5 kat, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Zonguldak, Karabük, Bartın, Eskişehir, Kocaeli, İstanbul, İzmir, Uşak, Denizli'de bir kat fazla olduğunu bildirerek bu oranın yapılan çalışmalar sonucunda azaltıldığı bildirildi.

Bakanlık verilerine göre, devlet hastanelerinde sezeryan oranı yüzde 41 iken, özel hastanelerde yüzde 64, Üniversite hastanelerinde ise yüzde 65'e çıktı. 2010 yılında ise ilk defa sezeryan olan gebe oranı yüzde 25.4 iken, mükerrer sezaryen oranı yüzde 19.8 olarak gerçekleşti.

Doktorların sezeryanla doğumu tercih etme nedenlerinin başında Sezeryani lüks-konforlu doğum olarak algılayan gebe ve yakınlarının sezaryen istemi olarak görüldüğü ifade edildi.

Doğum yapan iki kadından birinin sezeryanle doğumu tercih ettiğini işaret eden Sağlık Bakanlığı, Türk Jinekoloji Derneği ile birlikte sezeryanle doğumu azaltma çalışmalarını başlattıklarını bildirdi.
Bakanlık, 2013 yılına kadar sezaryen oranının azaltılılarak bu oranın yüzde 35'lere çekilmesini hedeflediklerini duyurdu.

Haber; S. KAŞKIR